V bulharských parlamentních volbách vyhrála opozice

Sofia - Nedělní parlamentní volby v Bulharsku vyhrála opoziční strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) sofijského starosty Bojka Borisova. Vyplývá to z oficiálních výsledků zveřejněných ústřední volební komisí, podle níž této straně dalo hlasy 39,7 procenta voličů, zatímco vládní Bulharskou socialistickou stranu podpořilo jen 17,7 procenta hlasujících. Hlasování se podle agentury DPA zúčastnilo 60,2 procenta oprávněných voličů.

Zatím není jasné, zda bude mít GERB celkovou většinu parlamentních křesel, díky níž by se vyhnula nutnosti vytvořit vládní koalici. Rozdělení mandátů ve 240členném zákonodárném sboru bude oznámeno později tento týden, i když podle volební komise GERB těsně nedosahuje na většinu - podle prozatímních propočtů jí připadá 116 křesel.

Pro turecké menšinové Hnutí za práva a svobody (DPS) hlasovalo 14,5 procenta účastníků voleb a pro nacionalisty z hnutí Útok 9,3 procenta. Do parlamentu se také dostala pravicová Modrá koalice SDS-DSB (6,8 procenta). Experti se domnívají, že GERB pravděpodobně uzavře dohodu o spolupráci právě s Modrou koalicí.

Čtyřprocentní hranici nutnou pro vstup do parlamentu nepřekročila třeba strana někdejšího cara a bývalého premiéra Simeona Sakskoburggotského Národní hnutí pro stabilitu a pokrok (NDSV). Simeon, který téměř celý život žil v exilu a do jehož návratu do země po pádu komunistického režimu Bulhaři vkládali velké naděje jako do spasitele, dnes z čela strany odstoupil.

Obě mezinárodní pozorovatelské mise dnes označily průběh voleb a jejich výsledky za uspokojivé navzdory kupování hlasů. „Výsledky (voleb) odrážejí vůli lidu a nebyly zásadním způsobem ovlivněny koupí hlasů,“ uvedly mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a mise Parlamentního shromáždění Rady Evropy (APCE). Obě organizace vyslaly svoje pozorovatele do Bulharska poprvé od konce 90. let.