Netanjahu v Německu získal plány Osvětimi, s Merkelovou jednal o Íránu

Berlín – Během jednoho až dvou měsíců by mohlo dojít k obnovení mírových rozhovorů mezi Izraelci a Palestinci. Na návštěvě Německa to dnes prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který také v Berlíně získal původní plány vyhlazovacího nacistického tábora v polské Osvětimi. S německou kancléřkou Angelou Merkelovou se Netanjahu shodl také na tom, že Írán musí zastavit svůj jaderný program, nebo bude čelit mnohem tvrdším sankcím. Podle Merkelové bude v září dosažen „konečný bod“ v současné nabídce západních zemí, aby se Teherán vrátil k jednání.

„Pokud nedostaneme odpověď, budeme muset jednat o tvrdších opatřeních a sankcích v sektorech energie, financí a dalších důležitých oblastech,“ prohlásila německá kancléřka.

„Nemůžeme se nepostavit těm, kteří chtějí spáchat hromadnou vraždu, těm, kdo volají po zničení židů nebo židovského státu. Je důležité, aby si vůdci ostatních zemí uvědomili, že jejich vlastní osud je ohrožován těmi, kteří ohrožují náš osud,“ řekl Netanjahu, který se sice nezmínil konkrétně o Íránu, ale své poznámky jasně směřoval právě této zemi.

Netanjahu převzal plány Osvětimi (zdroj: ČT24)

Speciální dar - plány Osvětimi

Izraelský premiér dnes v Berlíně darem obdržel architektonické nákresy a dokumentaci k nacistickému vyhlazovacímu táboru v Osvětimi. Celkem 29 náčrtků chce Netanjahu vystavit v jeruzalémském památníku holokaustu Jad Vašem.

Plány tábora loni získal německý deník Bild. Ačkoli způsob, jakým se dávno zapomenuté dokumenty po letech znovu vynořily, stále obklopují nejasnosti, o jejich autenticitě podle expertů však nelze pochybovat. Mezi autory náčrtků měl být i šéf SS Heinrich Himmler a pozdější velitel osvětimského tábora Rudolf Hess. Izraelský premiér u příležitosti převzetí plánů učinil paralelu mezi Hitlerovou nacistickou mašinérií a dnešními nepřáteli Izraele. „Nesmíme nechat ty, kteří si přejí masově vyvraždit a zničit židovský národ nebo židovský stát, na pokoji. To je to nejdůležitější ponaučení, které si můžeme vzít z holokaustu i z dnešní návštěvy,“ zdůraznil Netanjahu. Ačkoli přímo nikoho nezmínil, nešlo z jeho slov nevyčíst, že mluví o Íránu.

Dnešní vztahy mezi Německem a Izraelem jsou velmi dobré, což potvrdila i německá kancléřka, když prohlásila, že je povinností Německa „vždy Izrael bránit“. Přesto existují jisté rozdíly v pohledu na blízkovýchodní mírový proces. Merkelová Izrael vyzvala k obnovení blízkovýchodních mírových rozhovorů a ukončení výstavby osad na západním břehu Jordánu.

Podobný požadavek opakovaně vznesla také administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy a jako podmínku obnovení mírových rozhovorů s Izraelem si jej dává i palestinský prezident Mahmúd Abbás.