Po osmnácti letech se našla „americká Natascha Kampuschová“

Sacramento (USA) – Kalifornským úřadům se po 18 letech přihlásila oběť únosu, kterou už považovaly za ztracenou. Jedenáctiletá Jaycee Lee Dugardová byla unesena v automobilu nedaleko svého domova v South Lake Tahoe v roce 1991 neznámými pachateli přímo před zraky svého otčíma. Žena je podle policie v dobrém zdravotním stavu. Zatím není jasné, kde uplynulých 18 let strávila.

Úřady jsou na 99 procent přesvědčeny, že žena, která se ohlásila na policejní stanici v kalifornském Concordu, je právě Dugardová. Experti nyní provádějí testy DNA. Policie v souvislosti s případem zadržela manželský pár, který na policejní stanici přišel společně s Dugardovou. Manželé se údajně chtěli policistů jen na něco zeptat, vzbudili ale podezření a byli vzati do vazby.

Policie kontaktovala rodinu ženy a chystá se zprostředkovat setkání. Otčím Dugardové Carl Probyn se již nechal slyšet, že zpráva o Jaycee Lee je jako výhra v loterii.  

Podle svědků unesly Dugardovou v roce 1991 dvě osoby, které ji dostaly do svého vozu, když šla na autobusovou zastávku. Probyn podle svědků incidentu přihlížel, podle vlastní výpovědi ale jen zaslechl křik nevlastní dcery a jal se únosce pronásledovat na kole. Když viděl, že je jeho snaha marná, začal křičet na přihlížející, aby zavolali policii.

Případ Dugardové připomíná únos Rakušanky Nataschy Kampuschové, kterou jako desetiletou v roce 1998 unesl psychicky narušený Wofgang Priklopil a osm let ji držel ve sklepě v dolnorakouském Strasshofu. V srpnu 2006 se jí vlastními silami podařilo utéct, Priklopil poté spáchal sebevraždu.

Jaycee Lee Dugardová
Zdroj: ČT24