Na demonstracích v Teheránu se mlátilo a zatýkalo

Teherán – Nejméně deset lidí bylo zatčeno v centru Teheránu na desetitisícové demonstraci na podporu opozičního vůdce Míra Hosejna Músávího. Zaznamenány byly i střety stoupenců opozice s přívrženci prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, které si vyžádaly několik zraněných. V Íránu panuje napjatá situace od červnových prezidentských voleb, v nichž obhájil svůj mandát Ahmadínežád. Opozice prohlásila, že hlasování bylo poznamenáno podvody. Dnešní demonstrace jsou první masovou akcí íránské opozice od poloviny července.

Policisté rozháněli demonstranty slzným plynem a obušky, účastníci protestů po nich házeli kameny a zapálili asi desítku motorek a popelnice. Zaznamenány byly i srážky stoupenců opozice s přívrženci prezidenta Ahmadínežáda, které si vyžádaly neupřesněný počet zraněných. Obhájci stávajícího režimu na demonstraci mimo jiné napadli bývalého íránského reformátorského prezidenta Mohammada Chátamího a zaútočili i na automobil opozičního vůdce Músávího. Desetitisíce opozičních stoupenců využily dnešních oslav Dne Jeruzaléma, konaných každoročně na podporu Palestinců.

Ahmadínežád: Holokaust je jen záminka ke vzniku Izraele

V Teheránu opět vyšli lidé do ulic (zdroj: ČT24)

Opoziční stoupenci se na protestní akci oblékli do zelené, která byla barvou Músávího předvolební kampaně, a v ulicích skandovali Músávího jméno, vyzývali vládu k rezignaci, apelovali na propuštění politických vězňů a slibovali „smrt diktátorům“. Podobně početný dav přišel do teheránských ulic podpořit i Ahmadínežáda. Jeho přívrženci pokřikovali tradiční hesla „Smrt Americe“, „Smrt Izraeli“ a mířili k budově univerzity, kde prezident přednesl svůj projev před pátečními modlitbami.

Ahmadínežád v proslovu zopakoval své tvrzení, že holokaust je lež vymyšlená jako záminka k vytvoření židovského státu. „Stavět se na odpor proti sionistickému režimu je národní a náboženskou povinností,“ dodal.

Íránská vláda již ve čtvrtek pohrozila rozhodnou akcí proti všem, kdo by dnešek chtěli zneužít k protivládním demonstracím. Poražení kandidáti z prezidentských voleb Músáví a Mahdí Karrúbí ale na ně slíbili přijít. Kvůli ohlášeným opozičním protestům bylo již od dnešního rána v Teheránu na hlavních náměstích a ulicích rozmístěno množství policistů vyzbrojených obušky i členové provládních milic basídž.

Vydáno pod