Při důlním neštěstí v Polsku zahynulo 12 horníků

Katovice (Polsko) - Při požáru metanu v polském dole Wujek-Šlonsk ve Slezské Rudě u Katovic zahynulo nejméně 12 horníků. Dalších 20 bylo zraněno, z toho 18 těžce. Jak upřesnil zpravodaj ČT Miroslav Karas, v době neštěstí bylo 1 050 metrů pod zemí 38 horníků. Počet obětí zřejmě není konečný. Polská média nevylučují, že došlo k výbuchu metanu.

Větší část horníků se dostala na povrch sama, několik ale museli z podzemí vyprošťovat záchranáři. Zraněné dopravily do okolních nemocnic vrtulníky a sanitky. Někteří z nich mají popáleniny na 40 až 90 procentech těla.

K požáru došlo krátce po čtvrt na jedenáct dopoledne. Příčiny neštěstí začala vyšetřovat zvláštní komise. Karas připomněl, že před několika lety při důlním neštěstí právě ve Slezské Rudě zahynuly dvě desítky horníků. Důl Wujek-Šlonsk patří společnosti Katowicki Holding Weglowy.

Za posledních 30 let se v polských dolech stala celá řada neštěstí, která si vyžádala životy skoro dvou stovek horníků. V posledních letech měl nejtragičtější následky výbuch v dole Halemba, při němž v listopadu 2006 zahynulo 23 horníků.

Vydáno pod