Trosky komínu pohřbily v Indii desítky lidí

Dillí - Nejméně 20 dělníků zabil pád továrního komínu v indickém městě Korba, desítky dalších se pohřešují. Stometrový rozestavěný komín se nejspíš zřítil kvůli vydatným dešťům a bouřkám. Byl součástí tepelné elektrárny a celkem měl měřit 275 metrů. Na stavbě v době neštěstí pracovaly asi tři stovky lidí, několik desítek jich může být ještě pod troskami. Indické úřady odhadují, že mrtvých může být kolem stovky.

„Je to velké neštěstí. Na stavbě je nyní chaos, dělníci pomáhají záchranářům odstraňovat trosky,“ řekl mluvčí místní policie. „Z komínu, který měl být vysoký 275 metrů, bylo postaveno už asi 100 metrů, když se stavba náhle zřítila,“ uvedl ředitel firmy Balco, pro niž se elektrárna staví.

Dosavadní zprávy udávají zatím 25 vyproštěných mrtvých a 15 zraněných, z toho sedm bylo hospitalizováno. Stovka záchranářů dnes celý den ručně i pomocí jeřábů neúnavně pracuje na odstraňování kusů rozdrceného betonu. Rychlejšímu postupu však brání hustá změť ocelových prutů betonářské výztuže, kterou je třeba rozřezávat.

„Možná, že jsou tam ještě někteří šťastlivci, kteří přežili,“ řekl místní
policejní šéf Vivek Šarma.

Podle dostupných informací v regionu silně pršelo a indická tisková agentura PTI uvádí, že do stavby mohl udeřit blesk, to samo by ale k pádu komína vést nemělo. Přesná příčina neštěstí bude známa až po vyšetřování, spekuluje se buď o špatných základech pro tak vysokou stavbu, nebo o ošizené kvalitě betonu.