V Afghánistánu zemřelo patnáct vojáků, z toho osm amerických

Kábul - Osm amerických vojáků a nejméně sedm jejich afghánských kolegů přišlo o život po útoku kmenových ozbrojenců ve východním Afghánistánu. Informovala o tom agentura AP. Podle agentury Reuters, která citovala místní úřady, je po útoku nezvěstných až 90 afghánských policistů z okresu Kamdiš. Pro americké jednotky působící v Afghánistánu jde o největší počet obětí během jedné bitvy za více než rok. K útoku došlo na odlehlém místě, odkud se americké jednotky na základě plánů jejich vrchního velitele Stanleyho McChrystala stahují. Podle McChrystalovy strategie se mají američtí vojáci více zaměřit na obydlené oblasti.

Ozbrojenci v provincii Núristán, která patří k nejnebezpečnějším oblastem Afghánistánu, zaútočili na dvě společné americko-afghánské hlídky z mešity a z nedaleké vesnice. Uvedly to mírové síly ISAF v dnešním prohlášení. K útoku, který si prý vyžádal velké ztráty na straně nepřítele, se přihlásilo extremistické hnutí Taliban.

David Richards: NATO by mělo do Afghánistánu vyslat víc vojáků

V dnešním vydání listu The Sunday Telegraph vyšlo prohlášení náčelníka generálního štábu britské armády Davida Richardse, že by NATO mělo vyslat do Afghánistánu víc vojáků. Podle něj by větší počet vojáků snáze a s menšími ztrátami splnil cíle mezinárodního společenství a pomohl vyhrát psychologickou válku proti hnutí Taliban. „Potřebujeme ukázat, že my, NATO a afghánská vláda, nabízíme lepší budoucnost, která bude bezpečnější, s větším počtem pracovních příležitostí, se vzděláváním a lepším zdravím,“ vyjádřil se.

Richards tak nepřímo podpořil vrchního velitele amerických a spojeneckých sil v Afghánistánu Stanleyho McChrystala, o němž se všeobecně předpokládá, že se snaží prosadit vyslání dalších třiceti až čtyřiceti tisíců amerických vojáků do Afghánistánu. McChrystal nedávno předložil Bílému domu k posouzení zprávu o nových prioritách v Afghánistánu s cílem zastavit bojové operace islámských vzbouřenců do dvanácti měsíců. Vláda prezidenta Baracka Obamy se ale zatím neshodla v názoru, zda americkou vojenskou přítomnost v Afghánistánu dále zvyšovat. Británie má v Afghánistánu asi 9000 vojáků.

Ozbrojenci
Zdroj: ČT24