Sarkozy si naordinoval dietu a ministři se opičí

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy zhubl od předloňského zvolení do funkce údajně sedm kilo a figuru si hlídá tím pečlivěji, že má teď po boku bývalou profesionální modelku se záviděníhodnou postavou Carlu Bruniovou-Sarkozyovou. Ale nezůstává jen u toho - podle deníku Le Parisien vyvolal mánii hubnutí i ve své vládě, kde už polovina ministrů také drží dietu. Čelní představitelé Francie se tak vzdávají řady pochutin a gurmánských lahůdek, které zemi galského kohouta proslavily.

Ještě v roce 2007 se tvrdilo, že týdeník Paris Match na jedné fotografii vyretušoval mírnou „pneumatiku“ kolem prezidentova pasu. Ale už předtím si Sarkozy dával záležet na tom, aby ho fotografové mohli zachytit při joggingu. Po rozvodu se svou druhou ženou Cécilií a po sňatku s bývalou modelkou Bruniovou se jeho úsilí vylepšit si figuru ještě zvýšilo. Prý se vzdal i čokolády, i když mu to působí utrpení, a místo ní mezi dvěma kondičními běhy polyká odlehčený sýr.

Francouzská vláda: Ať žijí netučné sýry!

Francouzský prezident přitom není ve své honbě za štíhlostí sám. Podle Le Parisien drží drastickou dietu ministr vnitra Brice Hortefeux, předseda vlády François Fillon se dal na kondiční běhání a navštěvuje tělocvičnu v Matignonském paláci, státní tajemník Christian Estrosi tvrdí, že třikrát týdně běhá patnáct kilometrů, zhubli i Eric Besson, Hervé Novelli a André Santini.

„Je to velmi dobře známý syndrom. Lidé kopírují svého šéfa a v tomto případě šéf zhubnul, hlídá si image, tak ostatní se také musejí držet,“ řekl dietolog Jean-Michel Cohen, jehož kliniku navštěvuje několik ministrů a dalších politiků. Podle něho drží dietu půltucet ministrů. Takže pryč s husími játry, šťavnatou pečení, vínem a dortíkem na závěr oběda, nastupují polévka, netučné sýry a ovoce.

  • Sportující Nicolas Sarkozy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1010/100925.jpg
  • Čokoláda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1118/111732.jpg
  • Sýr autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/298/29765.jpg