NASA otestuje novou raketu Ares, Atlantis vzlétne později

Houston (USA) - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) otestuje příští týden novou raketu Ares I-X, která má Američany pomoci dopravit na Měsíc a na Mars. Startovací okno pro krátký suborbitální let bude otevřeno od 27. do 29. října. NASA kvůli tomu posune plánovaný start raketoplánu Atlantis k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který by se nyní měl uskutečnit 16. listopadu.

Vypuštění 100 metrů dlouhé rakety z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě je připravováno na příští úterý na 13:00 SEČ. Startovací okno bude každý z vymezených dnů otevřeno čtyři hodiny.

NASA bude závislá na ruských raketoplánech Sojuz

Více než osmisettunová raketa Ares I-X je testovací verzí dvoustupňové rakety Ares I, která bude mít za úkol vynášet kosmické lodi Orion do vesmíru jako náhrada za raketoplány. Ty plánuje NASA příští rok vyřadit z provozu. Rakety Ares a moduly Orion by ale měla mít kosmická agentura k dispozici nejdříve v roce 2015. Do té doby bude při letech k ISS závislá na ruských vesmírných plavidlech Sojuz. 

Řada odborníků a personálu Kennedyho vesmírného střediska, který bude mít na starosti pionýrský let Aresu, má obsluhovat i chystaný start Atlantisu. NASA proto rozhodla odložit termín jeho vzletu z původně plánovaného 12. listopadu na 16. listopadu.