Sarkastický komik Jay Leno si bere na mušku i prezidenty

New Rochelle (USA) - Oblíbený moderátor a komik Jay Leno patří ke stálicím amerických talkshow. Chlapík s trochu buldočí tváří, malýma zapadlýma očima a šedivými vlasy s jedním černým pramenem proslul sarkasmem a neuctivým jednáním s politiky i rozmazlenými hvězdami. Leno si diváky asi definitivně získal svými dnes již legendárními monology, kdy dokázal vtipy sypat z rukávu i několik minut.

Pohotový showman je již od roku 1992 tváří nejsledovanější satirické talkshow na amerických obrazovkách - The Tonight Show televize NBC. K jejímu moderování se Leno vrátil v březnu poté, co kvůli poklesu sledovanosti příliš nevyšel pětiměsíční experiment stanice s novým pořadem The Jay Leno Show zařazený do hlavního vysílacího času. The Tonight Show, nejstarší pořad svého druhu, baví diváky každý všední den od roku 1954.

Leno nemá pověst tak ostrého a jízlivého komika, jako je třeba jeho konkurent David Letterman, který uvádí The Late Show na stanici CBS. Svým žoviálním a sebejistým projevem jej ale opakovaně poráží v divácké oblibě a sledovanosti. I díky tomu se Lenovi podařil docela husarský kousek, když dva měsíce po inauguraci zasedl do jeho křesla pro hosta sám Barack Obama - první americký prezident ve funkci, který kdy vystoupil v noční zábavné show.

Lenovy perličky

"Arnold Schwarzenegger sledoval vyhlašování Oscarů z domova v televizi - ostatně stejně, jako když ještě hrál."

"(Bush) označil obnovu New Orleansu za jednu z největších rekonstrukcí na světě - pokud nepočítáte plastické operace Cher".

„Když jsem začínal, měl jsem vlasy černé a prezident byl bílý.“

"(Exprezident Bill) Clinton je ve složitém věku. Je příliš mladý, než aby šel do důchodu, a příliš starý na to, aby si pamatoval, že je ženatý."

"Když se Michael Jackson dozvěděl, z čeho je obviňován, byl tak rozezlen, že požádal svého plastického chirurga, aby mu udělal na obličeji rozzlobený výraz."

"Clintonův projev trval 77 minut, což pro něj představuje nejdelší přestávku v životě mezí dvěma pohlavními styky."

I další hosté ale stáli za to, někteří se vracejí i přesto, že Leno si z nich stále utahuje. Bývalý herec Arnold Schwarzenegger si nic nedělal z narážek na svůj akcent a „tuhost“ rysů a v pořadu oznámil kandidaturu na kalifornského guvernéra, herec Hugh Grant přišel i přesto, že noviny byly plné jeho avantýry s prostitutkou, Mel Gibson se zase svěřil s novou milenkou v očekávání. Hostem bylo i česko-irské duo hudebníků Markéta Irglová a Glen Hansard.

James Douglas Muir Leno, narozený 28. dubna 1950 ve skotsko-italské rodině, o sobě tvrdí, že byl v mládí dyslektik. Vystupoval v řadě filmů a televizních seriálů, kde zpravidla hrál sám sebe. Svůj hlas propůjčil také mnoha postavám v animovaných snímcích. Mimo showbyznys se Leno, který je ženatý a bezdětný, proslavil svojí exkluzivní sbírkou asi 200 vozidel. Unikátní historické a moderní automobily mu zabírají veškerý volný čas.