Boj proti opiu: Američané platí Afgháncům za ničení makových polí

Kábul - Afghánistán drží celosvětové prvenství v produkci a vývozu opia, vyrobí se zde 90 procent celkové spotřeby. Prodej opia, ze kterého se vyrábí heroin, je hlavním zdrojem financí pro radikální hnutí Tálibán. Na pěstování máku jsou navíc závislé desítky tisíc zemědělců, dělníků i zkorumpovaní úředníci a členové místních pořádkových sil. Američané zahájili nový program na zničení opia, ten ale kritizuje afghánský ministr vnitra Mohammed Hanif Atmar – americký plán je podle něj jen podporováním nelegální činnosti.

Američtí vojáci vyplácejí afghánským zemědělcům, kteří se rozhodnou zničit svá maková pole, odškodné. Právě peníze vyplacené za zničení polí se stávají terčem kritiky afghánské vlády. „Tento program afghánská vláda neschválila, nevěříme mu. Proč by měl být zemědělec vyplácen, když je pěstování máku ilegální,“ říká afghánský ministr obrany Mohammed Hanif Atmar.

Američané nechtějí maková pole Afgháncům ničit sami. Bojí se, že by to mohlo místní rolníky vehnat do náruče Tálibánu. Raději jim zaplatí za to, že si pole zlikvidují sami. Afghánci, kteří na plán přistoupí, dostanou zaplaceno (v přepočtu asi 6 000 korun) a navíc hnojivo a novou setbu. „Je to dobrý program, určitě to bude fungovat,“ pochvaluje si jeden z afghánských zemědělců, který na program přistoupil. OSN odhaduje, že se za poslední dva roky v Afghánistánu zničily čtyři procenta vysázeného máku.

McChrystal: Mezinárodní společenství musí nastolit pořádek

Proti tvrzení OSN, že se plocha makových polí nezmenšila, protestuje velitel spojeneckých vojsk v Afghánistánu Stanley McChrystal. K nějakému snížení podle něj došlo, ale sám ho nepovažuje za dost výrazné. V rozhovoru pro Českou televizi McChrystal řekl, že Mezinárodní společenství musí pro snížení pěstování máku a obchodu s drogami udělat jedinou klíčovou věc – nastolit pořádek. „Mezinárodní společenství musí zvýšit počet oblastí, které je místní vláda schopna kontrolovat a kde jsou afghánská policie a soudy schopny uplatňovat právo zakazující pěstování máku,“ uvedl McChrystal.

Afghánci by mohli vyměnit mák za obilí

České jednotky se v Afghánistánu na likvidaci makových polí nepodílejí. Podle českého ministra obrany Martina Bartáka je důležité nabídnout afghánským zemědělcům alternativu za pěstování máku: „Jde o to, jestli konvertovat produkci na nějakou jinou plodinu, než je mák, nebo jestli pole úplně zničit a mít jistotu, že se na něm po nějakou dobu nebude dát pěstovat vůbec nic.“

Podle odborníků by mohli Afghánci vydělat víc na pěstování obilí. Vypěstovat mák setý je pětkrát dražší než pšenici a i na jeho sklizeň je třeba víc pracovníků než u obilí.

Podle OSN inkasuje Tálibán z prodeje drog ročně šest miliard korun, podle Kábulu jsou to jen dvě miliardy. I tak to Tálibánu stačí na financování útoků na jeden rok i na uplácení vládních úředníků a policistů.

OSN:

Afghánské opium zabije ročně 100 tisíc lidí po celém světě. To je více, než mají na svědomí jakékoli jiné drogy. Heroin a opiáty tak za rok v zemích NATO zabijí pětkrát tolik lidí, než kolik vojáků zemřelo během jejich osmiletého působení v Afghánistánu v boji. Heroin, morfin nebo opium užívá po celém světě asi 15 milionů lidí.

Afghánistán jako zdroj pro český trh s narkotiky

Veškerý heroin, který se zkonzumuje na území České republiky, pochází právě z Afghánistánu. „Boj proti pěstování opia v Afghánistánu velmi silně působí na konzumaci drog v Evropě. Jsou to spojené nádoby. Je to jedna z možností, jak výrazně přispět k eliminaci tohoto problému jak v Evropě, ale i v Afghánistánu,“ řekl v Otázkách Václava Moravce 1. náměstek ministra vnitra Jiří Komorous.

  • Makové pole autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1618/161754.jpg
  • Velitel spojeneckých vojsk v Afghánistánu při rozhovoru pro Českou televizi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1618/161770.jpg
  • Vojáci v makových polích v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1618/161757.jpg
  • Mák v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1618/161756.jpg