První antikoncepční pilulky nesly název Enovid

Washington - Myšlenka, že hormony mohou zmást ženské tělo, a tím zastavit ovulaci, se zrodila už začátkem 20. století. Teprve až mnohaleté testování ale dovolilo hormonální antikoncepční preparát uvést na trh. Výrobce prvních antikoncepčních pilulek Enovid, firma Searle, dostal v USA povolení k jejich prodeji právě 11. května 1960. Informace o chystaném schválení se objevily na veřejnosti již o několik dní dříve. V první fázi měl nový preparát ještě řadu nepříznivých vedlejších účinků, které ale další výzkum a vývoj postupně téměř zcela odbouraly. Dnes tak podle odborníků již jednoznačně převažují výhody hormonální antikoncepce. První hormonální pilulky zabraňující otěhotnění se do bývalého Československa dostaly až v roce 1965 a byly dostupné jen málokomu.

Kromě značného snížení počtu potratů patří mezi výhody hormonální antikoncepce zejména její příznivé zdravotní účinky, ať již je to odbourání premenstruačního syndromu či snížení rizika rakoviny dělohy, vaječníků a tlustého střeva. Rizika však stále existují zejména pro silné kuřačky či ženy s kardiovaskulárními nemocemi či chorobami jater.

Za „otce“ hormonální antikoncepce bývá považován rakouský lékař Ludwig Haberlandt, u zrodu první hormonální pilulky Enovid stáli v polovině 50. let zdravotní sestra Margaret Sangerová a tři vědci Gregory Pincus, Min Chang a John Rock.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

V Evropě uvedla první antikoncepční pilulky (Anovlar) na trh firma Schering v západním Německu v červnu 1961. V bývalém Československu byl prvním takovým preparátem Antigest v roce 1965, ale v počátcích byl předepisován pouze ženám se zdravotními problémy či s mnoha dětmi. Až do konce 80. let převládaly tuzemské preparáty (jako Antigest, Neogest, Biogest), co do složení srovnatelné se západními přípravky.

Vědci se snaží vyvinout pilulku pro muže

Dnes má hormonální antikoncepce kromě tablet i formu injekcí, podkožních implantátů či náplastí. Existují také hormonální nitroděložní tělíska a v poslední době se vědci snaží vyvinout podobnou pilulku i pro muže.

Ludwig Haberlandt
Zdroj: ČT24/www.buergerinitiative.org/ct24
Vydáno pod