Buffett a Gates vyzývají miliardáře, ať dají půlku jmění na charitu

New York - Jedni z nejbohatších lidí planety, Američané Warren Buffett a Bill Gates vyzvali své multimilionářské krajany, aby se vzdali alespoň poloviny svého majetku a věnovali ho charitě. Touto bezprecedentní výzvou tak zahájili kampaň, na jejímž základě se mají boháči veřejně zavázat, že ještě za svého života anebo přinejmenším po smrti přenechají podstatnou část svého majetku společnosti.

Investor Buffett a zakladatel softwareové společnosti Microsoft Gates již v předchozích letech šli příkladem a velkou část svého bohatství utrácejí za filantropické projekty. „Nyní Bill a Melinda Gatesovi a já žádáme stovky bohatých Američanů, aby slíbili, že věnují nejméně 50 procent svého bohatství charitě,“ řekl dnes novinářům Buffett.

Na stránkách této nové kampaně www.givingpledge.org se přitom Buffett svěřuje, že považuje nadále za své největší štěstí, že se v roce 2006 rozhodl 99 procent svého majetku postupně rozdat nadaci manželů Gatesových a dalším charitativním organizacím.

Kdyby Buffettovu a Gatesovu výzvu vyslyšelo všech více než 400 amerických miliardářů evidovaných časopisem Forbes, shromáždilo by se tak kolem 600 miliard dolarů (12,5 bilionu korun).

Podle letošního žebříčku nejbohatších lidí světa skončil Gates s 53 miliardami dolarů (kolem bilionu korun) na druhém místě a Buffett s 47 miliardami na třetím. Na prvním místě se ocitl poprvé mexický telekomunikační magnát Carlos Slim Helú, který o několik set milionů dolarů předstihl Gatese.