O dělbě vládních postů má slovenská čtyřkoalice už jasno

Bratislava - Na dělení vládních postů mezi jednotlivé strany se ve čtvrtek večer dohodla slovenská čtyřkoalice. Do konce se jí zatím však nepodařilo dotáhnout jednání o konkrétním personálním obsazení jednotlivých křesel v kabinetu. O dílčích výsledcích čtvrtečního jednání informovala předsedkyně Slovenské demokratické a křesťanské unie-Demokratické strany (SDKU-DS) Iveta Radičová, kterou ve středu slovenský prezident pověřil sestavením vlády. Ve středopravé koalici tak připadne podle dohodnutého klíče SDKU-DS pět křesel, liberální straně Svoboda a Solidarita (SaS) čtyři a Křesťanskodemokratickému hnutí (KDH) a uskupení Most-Híd po třech.

Jednání čtyř stran, které na Slovensku chtějí sestavit vládní koalici pravého středu, se ve čtvrtek znovu protáhla až do večera. Pozdrželo je přitom i fotbalové utkání mezi Slovenskem a Itálií na mistrovství světa. Už jejich úterní jednání o hlavních programových obrysech zamýšlené vlády se protáhlo do pozdní noci. Radičová uvedla, že dělení vládních postů bylo činěno na základě odborných kompetencí, které mohou jednotlivé strany personálně nabídnout. Konkrétní jména budoucích ministrů však zatím neoznámila.

Čtveřice stran prý vytvořila jakousi „mapu alternativ obsazení jednotlivých resortů“. Strany se dohodly, že společná jednání budou v jednáních pokračovat v pondělí, poté co otázku rozdělení resortů projednají vedení jednotlivých stran, uvedla pravděpodobná budoucí slovenská premiérka.

Na Slovensku by mělo od července působit 12 ministerstev. Uvažuje se přitom o obnovení ministerstva životního prostředí. Součástí kabinetu bude například i vicepremiér pro národnostní menšiny.

Do povolebního vyjednávání zasáhla i aféra s kupčení hlasů

Igor Matovič, poslanec za SaS

„Dostal jsem včera nabídku obrovského balíku peněz, pokud bychom nehlasovali pro tuto vládu a tím jsme vyvolali předčasné volby. Bylo mi řečeno, že jde o nabídku z podnikatelských kruhů.“

Do povolebního vyjednávání tentokrát zasáhla i doutnající aféra s údajným pokusem o kupčení s hlasy. Poslanec za SaS Igor Matovič internetovému portálu Aktuálně.sk řekl, že mu bylo nabídnuto 20 milionů eur (přes půl miliardy korun), pokud společně s dalšími třemi zákonodárci nepodpoří novou vládu a vyvolá tím předčasné volby. Koalice středopravých stran přitom bude mít v novém parlamentu nevýraznou většinu čtyř poslanců.

Na Slovensku pravděpodobná budoucí koalice postupuje při tvorbě programu a sestavování kabinetu rychleji než trojice stran v Česku, kde se volby konaly o dva týdny dříve.