Japonský soud potrestal aktivistu za útok na velrybáře

Tokio - Soud v Tokiu dnes odsoudil novozélandského aktivistu, který byl v březnu zadržen v antarktických vodách při střetech s japonskou velrybářskou flotilou. Novozélanďan Peter Bethune byl odsouzen k podmíněnému trestu vězení za to, že bránil komerčním aktivitám japonské lodi a házel na námořníky lahve s kyselinou máselnou. Soud odsoudil Bethuneho ke dvěma letům vězení s odkladem na pět let.

Pětačtyřicetiletý Novozélanďan byl jako člen americké skupiny Sea Shepherd kapitánem plavidla Ady Gil, které se potopilo letos v lednu po srážce s lodí japonských velrybářů. Zadržen byl v březnu poté, co vyšplhal na palubu japonské velrybářské lodi Shonan Maru 2, aby předal jejímu kapitánovi účet na tři miliony dolarů (60 milionů korun), což byla cena potopené lodi Ady Gil.

V závěrečné řeči před soudem Bethune začátkem června vyjádřil lítost za své činy a řekl, že protesty proti japonským velrybářům pravděpodobně zastaví. Organizace Sea Shepherd nedávno Bethuneho vyloučila ze svých řad, protože porušil její zásady a pořídil si zbraň. Při plavbě na Ady Gilu měl u sebe Bethune údajně luk s šípy, i když je nepoužil. Při proniknutí na Shonan Maru 2 měl mít nůž.

Japonsko stejně jako Norsko a Island přes mezinárodní zákaz platný od roku 1984 pokračují v lovu velryb na základě kontroverzní výjimky, která Japoncům dovoluje zabít každoročně několik stovek velryb pro vědecké účely. Maso z kytovců se prodává japonské veřejnosti v obchodech a restauracích.

Střet člunu Ady Gil s velrybáři
Zdroj: ČTK/AP/ČT/AP