KLDR je údajně ochotná vrátit se k rozhovorům o jaderném programu

New York/Pchjongjang - Severní Korea oznámila, že je ochotná vrátit se k šestistranným rozhovorům o svém jaderném programu. Severokorejský vyslanec při OSN to oznámil krátce poté, co Rada bezpečnosti Spojených národů zveřejnila své stanovisko k potopení jihokorejské korvety z letošního března. OSN sice incident odsuzuje, ale viníka jasně neoznačila. Zamrzlé rozhovory o severokorejském jaderném programu se tak po třech letech mohou obnovit. Jižní Korea reagovala na severokorejské oznámení opatrně, požaduje důkazy.

Severní Korea vyvine „důsledné úsilí pro uzavření mírové dohody a denuklearizaci prostřednictvím šestistranných rozhovorů vedených na rovném základu,“ citovala agentura KCNA ministra zahraničí Pak Ui-džona.

Situaci je možné chápat jako důsledek stanoviska OSN k potopení jihokorejské korvety, při kterém zemřelo 46 námořníků. Aby Rada bezpečnosti přesvědčila Čínu a dosáhla jednohlasného potvrzení, musela vypustit pasáž, ve které za viníka označovala právě Pchjongjang. Peking OSN vyzval, aby se přes incident přenesla.

Vrátí se Pchjongjang k rozhovorům? (zdroj: ČT24)

„Oceňujeme stanovisko Rady bezpečnosti, která vyzvala ke zklidnění situace na Korejském poloostrově mírovými prostředky, prostřednictvím dialogu a vyjednávání,“ uvedla severokorejská televize.

Soul a Washington obnovení rozhovorů podmiňovaly tím, že Pchjongjang přizná zodpovědnost za potopení jihokorejské korvety. K poslednímu severokorejskému návrhu zatím nezaujaly stanovisko.

Jižní Korea a KLDR jsou stále ve válečném stavu

Mezi oběma zeměmi na Korejském poloostrově vládne už přes půl století pouze příměří. Po konfliktu z let 1950-53 neuzavřely mír a technicky jsou stále ve válečném stavu. KLDR z jednání odešla loni v dubnu poté, co ji OSN pokárala za vypálení rakety dlouhého doletu. Napětí na poloostrově od té doby vzrostlo a Pchjongjang provedl několik dalších testů.