Kolumbijská armáda vede ofenzivu proti rebelům z FARC

Bogotá – Dalších 25 lidí se o víkendu stalo obětí vleklého vnitřního konfliktu v Kolumbii. Kolumbijská armáda vede ofenzivu proti rebelům z hnutí FARC. Při útoku na jejich základnu zabili 12 ochránců jednoho z vysokých velitelů Guillerma Saenza. Při dalších bojích během víkendu zemřelo i 10 vládních vojáků. FARC proti vládě bojuje od 60. let, peníze získává z obchodu s drogami a únosy. Podle odhadů teď má na 8 000 bojovníků.

Mezi mrtvými je také Magala Grannoblesová, velitelka jednoho z oddílů zajišťujících bezpečnost povstaleckého vůdce Alfonsa Cana.„Tato teroristka, která podle našich zjištění zavraždila kolem 70 policistů a vojáků, byla pro Cana velmi cenná,“ řekl velitel kolumbijských ozbrojených sil generál Freddy Padilla.

Kolumbijská armáda ovšem zaznamenala o víkendu také značné ztráty. Generál Fernández oznámil smrt vojáků v minových polích na severovýchodě země při hranicích s Venezuelou. 

FARC ozbrojený boj proti vládě vede už od roku 1964. Působí na polovině kolumbijského území a počet bojovníků se odhaduje na 7 500 až 10 tisíc. Svou činnost financují kromě jiného obchodem s drogami a vydíráním výkupného za osoby, které unášejí.