Filipíny zasáhl první letošní tajfun

Manila - Filipínské úřady odklízejí škody po tajfunu Konson, prvním v letošní sezoně. Přírodní živel způsobil rozsáhlé výpadky elektřiny na největším ostrově Luzon včetně hlavního města Manily. Nejméně 20 lidí přišlo o život a dalších šest desítek se pohřešuje. Filipínci mají ještě v živé paměti loňský tajfun Ketsana, který způsobil v Manile a sousedních provinciích katastrofální záplavy a připravil o život víc než 450 lidí. Každý rok zasáhne Filipíny až dvacítka tropických bouří. Většina z nich dosáhne intenzity tajfunu.

Část obětí se utopila ve svých zaplavených domech, nejméně 12 osob zabily vyvrácené stromy, zřícené zdi a jiné předměty. Jednoho člověka například usmrtila kovová deska unášená vichrem. Ve vodách oblasti Bicol (jihovýchodně od hlavního města Manily) je pohřešováno 51 rybářů, které tajfun zastihl na malých motorových člunech. Šest rybářů se ztratilo také v zálivu u Manily, kde se s nimi převrátil člun.

Další tři lidé jsou pohřešováni v jižní části metropole, kde voda zalila jejich obydlí. V Manile byly ulice kvůli zříceným stožárům elektrického vedení a vyvráceným stromům neprůchodné. Zastaven byl letecký provoz a uzavřeny školy. V části metropole a okolních oblastech jsou přerušeny dodávky elektřiny.

Tajfun Conson byl doprovázen vichry, které v nárazech dosahovaly rychlosti až 150 kilometrů v hodině. V úterý večer udeřil na hlavní filipínský ostrov Luzon a pak zasáhl Manilu a okolní oblasti.