Tropická bouře Bonnie komplikuje likvidaci ropné katastrofy

New Orleans – Likvidace ropného úniku v Mexickém zálivu sice finišuje, práci ale komplikuje počasí. U břehů Baham se ve čtvrtek vytvořila druhá tropická bouře letošní sezony hurikánů. Jmenuje se Bonnie a síla jejího větru už stoupla na 65 kilometrů v hodině. Okolí poškozeného ropného vrtu by měla podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) zasáhnout o víkendu, americké federální úřady proto nařídily evakuaci několika desítek plavidel z oblasti poškozeného vrtu. Louisiana, jeden z postižených států, už kvůli Bonnie vyhlásila mimořádný stav.

Podle modelů amerických meteorologů by tropická bouře měla dnes projít úžinou mezi Kubou a Floridou a během víkendu přejít přes oblast, kde se nachází poškozený vrt. Dlouhodobé předpovědi naznačují, že Bonnie bude směřovat k hranicím Louisiany a Texasu. Louisianský guvernér Bobby Jindal proto vyhlásil mimořádný stav. Ekologové již vyjádřili obavu, že nepříznivé počasí může nahnat ropu z moře znovu do mokřin u louisianského pobřeží. Rozbouřené moře by navíc mohlo ohrozit pozvolnou obnovu mokřadů, které surovina už dříve zdecimovala.

Původní plány přitom počítaly s tím, že během nadcházejícího víkendu by měl být dokončen odlehčovací kanál, jehož vyhloubení je podmínkou definitivního uzavření poškozeného vrtu. Práce na něm ale byly pozastaveny a čeká se na vývoj počasí, uvedl server CNN.

V případě, že bouře skutečně zasáhne oblast vrtu, umístí společnost BP na odlehčovací šachtu speciální ucpávku, která má nově vyhloubenou šachtu uchránit před náporem bouře. „Pokud ale zůstaneme na místě, ucpávku odstraníme a budeme pokračovat v práci,“ řekl vládní zmocněnec Thad Allen. Časový plán uzavření vrtu počítal s jeho definitivní izolací během dvou týdnů. Kvůli špatnému počasí ale hrozí zpoždění.

Thad Allen

„I když evakuace lodí definitivní uzávěru vrtu o několik dní zpozdí, bezpečnost lidí má přednost.“

Bonnie záchranné práce v zálivu přeruší

Z moře se zatím stáhly lodě, které sbírají surovinu z hladiny. Podle agentury AP nebudou tato plavidla nasazena v nejbližších pěti nebo šesti dnech. Allen dnes nicméně prohlásil, že ani v případě evakuace lodí nebude otevřen kryt nad vadným vrtem. V dřívějších vyjádřeních přitom dával najevo, že možné obnovení úniku ropy do moře není vyloučeno.

Kryt na vadném vrtu zůstane na místě, ale z moře budou vytaženy roboty s kamerami, které kryt sledovaly, takže havarované místo zůstane několik dní bez kontroly. Thad Allen, který záchranné práce sleduje, řekl, že minulé dny, po nichž byla pevnost krytu pozorována, vědce utvrdily v tom, že kryt i v bouři vydrží.

Likvidaci následků ropné havárie už na konci června zkomplikoval hurikán Alex. Ten se sice pohyboval v západní části Mexického zálivu asi 800 kilometrů od vadného vrtu, ale rozbouřené moře znemožnilo sbírání ropy z hladiny. Kvůli špatnému počasí nelétala ani letadla, která na ropnou skvrnu rozprašují látky pomáhající rychlejšímu rozpuštění suroviny.

Společnost BP mezitím čelí obvinění, že se pokoušela získat uznávané vědce, aby jí v souvislosti s ropnou havárií pomohli ve sporech a soudních žalobách. Těch už bylo na firmu podaných přes 300. BP v prohlášení uvedla, že najala víc než desítku vědců, kteří jí pomáhají s různými expertizami. Podle zpravodajského serveru BBC se ale tito odborníci museli zavázat, že nebudou publikovat závěry svých výzkumů, ani o nich nebudou veřejně mluvit. A to nejméně tři roky nebo do doby, než americká vláda společnosti schválí plán na obnovu Mexického zálivu.