Pákistánská pomoc je nespolehlivá, téměř pět milionů lidí je bez domova

Karáčí - Za největší katastrofu v dějinách země se považují povodně, které postihly Pákistán. Zaplavily až třicet procent území a zasáhly na 20 milionů lidí. Dárcovské země a instituce po kritice pomalého přístupu zvyšují pomoc. Ani ta ale ještě nestačí na to nejzákladnější. Počet lidí, kteří při záplavách přišli v posledních třech týdnech o střechu nad hlavou, dosáhl 4,6 milionu. OSN shromáždila 51 procent ze 460 milionů dolarů, o něž Pákistán pro okamžitou pomoc požádal. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun na mimořádném jednání OSN členské země požádal, aby pomoc urychlily.

Do jihopákistánského Karáčí, největšího města v zemi, přiváží vlak denně další uprchlíky z provincie Sindh. Voda jim vzala práci a obživu, kterou teď hledají v centru. Tábory vláda zřídila na kraji města, ale pomoc je nespolehlivá. Ani v centrálních oblastech Paňdžábu - osm set kilometrů severněji - se život nevrací do starých kolejí: ani tam, kde už hladina klesá.

Vlády pomáhájí jen pomalu. Na nedostatek zdrojů si ale stěžuje i OSN. Potenciální dárce odrazuje pověst pákistánského správního aparátu jako zkorumpovaného organismu. Taky nevěří, že peníze nezneužijí radikální islamisté. Náklady na obnovu Pákistánu se odhadují na 10 až 15 miliard dolarů. OSN přitom ještě nedokázala shromáždit ani 460 milionů dolarů, které chce na to nejnutnější: vodu, potraviny a stany. Čtyři miliony lidí jsou úplně bez domova, šest milionů zoufale čeká na vodu - a přitom hladoví.

Nejhorší katastrofa v dějinách Pákistánu (zdroj: ČT24)

„I voda z ruční pumpy je kalná. Vidíte tu špínu všude kolem. Staří a děti jsou z ní nemocní. Prosím vás, dejte nám někdo pitnou vodu. Vláda by nám měla pomoci.“

„Všude jsou komáři. Nemůžeme spát, ani v noci, ani ve dne. Šíří to nemoci, děti mají průjmy a horečky.“

„Když jdete do tábora, dají vám jídlo jednou, ale podruhé už není. Když děti pláčou hlady a staří prosí, musím jít. Je jim jedno, kde jídlo seženu, prostě ho potřebují.“


Povodně zasáhly desetinu ze 170milionové pákistánské populace a připravily o život až 2000 osob. Úřady přitom ve středu vydaly v některých oblastech Pákistánu varování před novými záplavami. Upozornění se týká především řady měst na severozápadě provincie Sindh, kam nyní míří záplavová vlna po mocné řece Indus. Podle meteorologů povodně v Pákistánu neustoupí do konce srpna.