Exmanažer Škody Schuster dostal kvůli korupci podmínku a pokutu

Wolfsburg - Desetiměsíční podmíněný trest a pokutu 15 tisíc eur (zhruba 370 tisíc Kč) za zpronevěru a korupci dnes uložil soud v německém Wolfsburgu bývalému personálnímu šéfovi automobilky Škoda Auto Helmuthu Schusterovi. Rozsudek je již pravomocný, neboť státní zástupce i právník obviněného se zřekli práva na odvolání. Šestapadesátiletý manažer je posledním odsouzeným aktérem kauzy v mateřském koncernu Volkswagen (VW), která vyplula na povrch v roce 2005. Skandál se týkal braní úplatků a užívání neoprávněných výsad manažerů firmy, které zahrnovaly i proplácení návštěv nevěstinců v Praze. Jiní vysocí představitelé německé automobilky už byli za stejnou aféru odsouzení.

Trest pro Schustera je mírnější, než navrhl v únoru německý soud prostřednictvím takzvaného trestního příkazu a ukládal mu roční podmínku a pokutu 10 000 eur (přes 245 000 korun). Schusterovi právníci ale proti trestnímu příkazu podali odpor, čímž se příkaz zrušil a pět let stará kauza dospěla až do soudní síně.

Manažeři si údajně z firemní pokladny nechávali proplácet letenky do exotických zemí, drahé šperky pro milenky nebo třeba návštěvy v nevěstincích. Bývalý odborářský šéf Volkswagenu Klaus Volkert už dostal skoro tři roky vězení za navádění a napomáhání ke zpronevěře. Podmínku si odnesl i někdejší personální manažer koncernu. Schuster je už posledním vysokým představitelem, který byl do skandálu podle žaloby zapletený.

Reportáž o soudu s Helmuthem Schusterem (zdroj: ČT24)

„Jednou z hlavních postav případu je pan Schuster, který působil i ve Škodě Auto. Vyšetřování ještě není u konce, uvidíme, jestli ho budeme žalovat, nebo ne. Požádali jsme o spolupráci i české úřady,“ uvedl vrchní státní zástupce Klaus Zeihe.

Práce, ve které se nepracovalo

Státní zastupitelství Schustera viní, že v německé pobočce Škody Auto zajistil přítelkyni bývalého personálního manažera VW Klause-Joachima Gebauera takové místo, ve kterém nemusela pro firmu vykonávat žádnou skutečnou práci. Schuster také podle vyšetřovatelů při výběru lokace pro výrobní linky VW v Indii nezákonně přijal od indického investora 100 000 eur (téměř 2,5 milionu Kč) a převedl je na soukromé konto. Následně je použil ke koupi luxusního vozu Lamborghini Gallardo. V roce 2004 si údajně na náklady VW soukromě vyjel do Indie a navštívil noční klub v Praze.

Korupční aféra ve Volskwagenu a zároveň i mladoboleslavské Škodovce ale není jediná. Skandály a podvody otřásly v Německu také Siemensem i společností Daimler-Chrysler.

Schustera zadrželi v Itálii

Schuster se procesu neúčastnil, neboť byl ve stejný den v Itálii zatčen na základě mezinárodního zatykače vydaném Indií. Ta ho podezřívá, že od státu Ándhrapradéš nezákonně přijal dva miliony eur za to, že mateřský koncerny Škody Volkswagen (VW) vybuduje na jeho území svůj závod. Wolfsburský podnik ale plány odvolal, když vyšlo najevo Schusterovo zapojení do úplatkářské aféry VW.

V korupční kauze VW už byli odsouzeni bývalý personální šéf automobilky Peter Hartz a někdejší vedoucí odborové závodní rady VW Klaus Volkert. Hartz dostal v roce 2007 dvouletou podmínku a pokutu 576 000 eur (dnes 14,2 milionu Kč), Volkert o rok později za navádění a napomáhání ke zpronevěře trest vězení na dva roky a devět měsíců. Roční podmínečný trest si v roce 2008 vyslechl i Gebauer. Jejich odvolání loni Spolkový soudní dvůr v Lipsku odmítl jako nedůvodná. Rozsudky jsou tak už pravomocné.