Americké vojenské letectvo přijme zpět lesbickou záchranářku, nařídil to soud

Tacoma - Americký soud v pátek nařídil vojenskému letectvu, aby přijalo zpátky do služby leteckou záchranářku, kterou propustilo proto, že je lesbička. Podle soudce Ronalda Leightona americká armáda porušila ústavní práva vojačky, která za svou práci navíc obdržela vysoké vyznamenání. Armáda se ovšem řídila zákonným pravidlem „neptej se a nemluv“, na jehož základě se nelze dotazovat na sexuální orientaci vojáků, ale zároveň je možné se zbavit každého, kdo se k homosexualitě otevřeně přihlásí. A šestačtyřicetiletá majorka Margaret Wittová svou orientaci přiznala.

Leightonovo rozhodnutí v mediálně ostře sledovaném procesu ve státě Washington na východě země následuje několik týdnů poté, co jiný soudce v Kalifornii označil pravidlo „neptej se a nemluv“ za protiústavní, protože prý porušuje svobodu projevu. Leighton neuznal argumentaci armádních právníků, že přítomnost dané osoby otevřeně se hlásící k homosexualitě v armádě snižuje bojovou připravenost ozbrojených sil. Opřel se o četná svědectví dokazující, že Wittová svědomitě plnila své úkoly a obdržela i vysoké vyznamenání.

Otevřená služba homosexuálů v armádě USA stále není možná

O změně pravidla se v Kongresu v současnosti horlivě hovořilo. Americký Senát ovšem v úterý zablokoval debatu o zákoně, jenž má umožnit otevřenou službu homosexuálů v armádě. Pro takovou změnu se v minulosti vyslovil prezident Barack Obama. Proti další diskusi o zákonu ale byli kromě všech republikánů i někteří senátoři za jeho Demokratickou stranu. Podle neoficiálních údajů už z tohoto důvodu odešlo z americké armády na 13 000 vojáků.

Zastánci práv homosexuálů ale stále mají naději. Je možné, že se demokraté pokusí změnu zákazu, který platí už 17 let, znovu předložit ještě do konce letošního roku. Ustanovení mělo umožnit prezidentovi kontroverzní zákaz zrušit.