V Melbourne vyvíjejí novou vakcínu proti rotaviru

Melbourne - Královská dětská nemocnice v Melbourne provádí klinickou studii, jejímž cílem je vyvinout vakcínu, která by chránila novorozence proti nejčastějšímu původci průjmu u dětí a novorozenců. Příčinou této takzvané střevní chřipky je rotavirus, jímž se podle údajů Světové zdravotnické organizace infikuje do svých pátých narozenin téměř každé dítě na celém světě. Tato testovaná vakcína se vyvíjí především pro země třetího světa, kde je situace nejhorší.

Půl milionu dětí zemře každý rok na infekci takzvaným rotavirem, který způsobuje průjmy a dehydrataci. A to i přesto, že existuje účinná vakcína. Bohužel pro řadu chudých zemí je příliš drahá. Řešení je ale možná na cestě – nová generace vakcín má být levnější.

„V současnosti provádíme testy bezpečnosti této vakcíny. Nejdřív jsme ji podávali dospělým, pak dětem a teď novorozencům. V tuto chvíli tady máme dvacet novorozenců ve věku šest až osm týdnů. Všichni dostali jednu dávku vakcíny. Musíme ověřit, že je vakcína bezpečná, teprve potom ji budeme moci podat většímu množství dětí,“ představila projekt profesorka Julie Binesová, výzkumnice Murduchova dětského výzkumného ústavu.

Vakcinace proti rotaviru (zdroj: ČT24)

Nová vakcína především pro třetí svět

Nová vakcína by měla chránit děti už od narození. Na rozdíl od té předchozí je vhodná pro děti od prvního dne, kdy přijdou na svět. O tom, pro koho se vakcína vyvíjí především, informoval doktor Carl Kirkwood, vedoucí laboratoře střevních virů: „Ta vakcína je samozřejmě vhodná pro celý svět. My jsme ji ale zamýšleli hlavně pro rozvojové země, kde je velká nemocnost a úmrtnost novorozenců a kojenců na tuto infekci.“

Podle profesorky Ruth Bishopové, jež zasvětila boji s rotavirem čtyřicet let svého života, by nová vakcína mohla znamenat skutečný průlom: „Opravdu bych si přála, aby tato vakcína byla levná a dostupná pro rozvojové země. Chtěla bych, aby ji dostalo každé dítě už v prvním měsíci svého života. S rotavirem se budeme všichni setkávat v různých fázích našeho života, ale je důležité, abychom proti němu měli ochranu v době, kdy jsme mimořádně zranitelní, tedy právě brzy po narození.“

Látka bude na trhu již za pět let

Pokud vše půjde bez komplikací, mohla by se nová vakcína objevit na trhu již za pět let. Přes doporučení Světové zdravotnické organizace k očkování novorozenců proti rotaviru ovšem většina zemí nemůže vakcíny nakoupit, protože ta současná vyjde až na 200 dolarů na osobu. Nově testovaná látka by měla náklady výrazně snížit. Další série klinických testů by měla už brzy začít na Novém Zélandu a v Indonésii.