Proces s Breivikem se uskuteční až příští rok

Oslo – Soudní proces s Andersem Behringem Breivikem, který se doznal ke dvěma teroristickým útokům z minulého pátku v Oslu a v jeho blízkosti, bude zahájen až příští rok. Podle agentury DPA to dnes uvedl norský vrchní státní zástupce Tor-Aksel Busch. Podle něj vzhledem ke složitosti případu nebude obžalovací spis vypracován dříve než na přelomu tohoto a příštího roku.

Pravicový extremista má podle dosavadních informací na svědomí 76 lidských životů. Nejméně osm mrtvých si vyžádal pumový atentát ve vládní čtvrti v centru Osla a nejméně 68 lidí střelec zavraždil na nedalekém ostrově Utöya, kde se konal tábor mládeže sympatizující se sociální demokracií.

Breivik má vysvětlit všech 76 vražd, které jsou mu přičítány, a Norsko tak čeká jeden z nejkomplikovanějších procesů v jeho dějinách. „Z úcty k mrtvým a jejich příbuzným musí pachatel skládat účty za každé jednotlivé zabití,“ řekl Busch televizní stanici NRK. To klade odpovídající nároky na dokazování, zdůraznil. „Doufám, že pro to lidé budou mít pochopení,“ dodal Busch a vyjádřil naději, že hlavní přelíčení bude zahájeno během příštího roku.

Právní zástupce obětí Brynjar Meling však řekl, že jeho mandanti doufají v začátek procesu už na podzim. Většinou jde o rodiče zavražděných účastníků mládežnického tábora.

Speciální komise vyšetří zásah policie

Norská policie včera zveřejnila jména 12 osob zastřelených na ostrově Utöya a jednoho člověka, který zemřel v Oslu. Paralelně s policejním vyšetřováním zřídí norská vláda nezávislý výbor. „Vláda věří, že po zmapováním všech aspektů útoků ve vládní čtvrti a na ostrůvku získá přehled o fungování či nefungování zásahu proti pachateli. Prošetřit by se měl i zásah záchranářů,“ informoval spolupracovník ČT v Norsku Ingvar Brenna.

Poprvé promluvili i zástupci 10 členného speciálního týmu, který provedl zásah proti Breivikovi. Pachatel byl zadržen na severním cípu ostrůvku. Zbraň předtím odhodil, ležela asi 15 metrů za ním. Policie chtěla původně Breivika zastřelit, protože se obávali, že má u sebe a na stromech rozvěšeny výbušniny, které by mohl odpálit. S pachatelem potom zásahovka vyjednávala v jednom z domků na ostrůvku. Breivik měl prý několik požadavků.

Breivika čeká další výslech

Policie dnes oznámila, že se znovu chystá Breivika vyslechnout v pátek, týden po masakrech. Půjde teprve o druhý policejní výslech. První se uskutečnil minulou sobotu. Policie se bude chtít především ujistit, že na obzoru nejsou další možná nebezpečí, řekl policejní vyšetřovatel Paal-Fredrick Hjort Kraby.

Breivik tvrdí, že má rozsáhlé kontakty s podobně smýšlejícími jednotlivci a organizacemi v zahraničí. Experti tomu sice příliš nevěří, ale stále není zcela jasné, zda existuje nějaká širší extremistická síť, nebo podezřelý pouze přehání. Norská police zatím nemá žádné poznatky o tom, že by hrozily útoky Breivikových napodobitelů, řekl Kraby, ale obavy, že by někoho mohl inspirovat, tady jsou.

Breivik chtěl podle vlastního doznání způsobit „co největší škody“ vládním sociálním demokratům. Obhájce Geir Lippestad se domnívá, že jeho klient je duševně nemocný. Breivik považuje sám sebe za bojovníka proti údajné islamizaci Evropy a proti multikulturalismu.