Na otravu olovem v Nigérii zemřelo 400 dětí

Kano (Nigérie) - Nejméně 400 dětí zemřelo za posledního půl roku na severozápadě Nigérie na otravu olovem. Počet mrtvých bude ale mnohem vyšší, protože mnoho případů otravy nebylo nahlášeno, jelikož vesničané je za otravu nepovažovali. Na 500 dalších dětí léčí organizace Lékaři bez hranic na svých čtyřech klinikách, některým pacientům není více než pět let. OSN v září odhadla počet lidí, které otrava olovem nějak poškodila, na 18 000.

Na hromadné otravy se přišlo před několika měsíci poté, co vesničané při těžbě zlata do vsi přinesli vytěžené kusy hlušiny k dalšímu zpracování, aniž věděli, že byla kontaminovaná.

OSN zjistila, že ve čtyřech z pěti vesnic, které její zástupci navštívili, mají dodávky vody vysoký obsah olova. Vysoká byla také koncentrace rtuti ve vzduchu.

Postižené vesnice leží v chudé oblasti na jižním okraji Sahary. Mnoho lidí tu pracuje v dolech nebo se živí drobným zemědělstvím. Vesničané nejdříve tvrdili, že děti umírají na malárii. Rozbory krve místních obyvatel ale ukázaly vysokou koncentraci olova v těle.

Vydáno pod