V Kongu kromě rebelů znásilňují i vládní vojáci

New York - Na četných znásilněních a vraždách na severovýchodě Demokratické republiky Kongo se zřejmě podíleli i vládní vojáci. Řekla to vyslankyně OSN Margot Wallströmová. Informace získala od vojáků Spojených národů, kteří v zemi pomáhají. Incidenty se měly odehrát na stejných místech, kde masově znásilňovali i rebelové. Wallströmová žádá po konžské vládě vyšetřování.

Vyslankyně spojených národů Margot Wallströmová přednesla před OSN šokující zprávu o stavu na severovýchodě Demokratické republiky Kongo. Začala citátem znásilněné dívky, která řekla, že mrtvá krysa má větší cenu než tělo ženy. Následně řekla, že civilisté v Kongu tvrdě doplácejí na boj vládních vojáků a rebelů. Násilí se podle obětí i svědectví vojáků mírových sborů Spojených národů dopouštějí obě strany.

Incidenty se měly odehrát v provincii Severní Kivu, na stejných místech, kde v červenci a srpnu rebelové před zraky příbuzných a sousedů znásilnili asi 250 žen a 50 dětí.

V Kongu znásilňují i vojáci (zdroj: ČT24)

Margot Wallströmová, zvláštní vyslankyně OSN:

„Možnost, že ti samí lidé, které napadli rebelové, trpí i zlovůlí vládních vojáků je nepředstavitelná a nepřijatelná.“

Případ upoutal mezinárodní pozornost. Jednotky OSN, jejichž základna je jen 30 kilometrů daleko, sklidily kritiku za to, že nezasáhly dost rychle. 

Wallströmová chce, aby chování vojáků vyšetřila konžská vláda a vůdci rebelů se zodpovídali podle mezinárodního práva. Pod jejím tlakem jich bylo v poslední době několik zatčeno. Jedině to dá podle ní zmučeným civilistům naději.