Poláci dostali od Rusů zprávu o letecké tragédii ve Smolensku

Moskva – Polsko dnes od Ruska převzalo technickou zprávu o letecké nehodě u Smolensku, při níž 10. dubna zemřelo 96 lidí, včetně polského prezidenta Lecha Kaczyńského. Zprávu teď budou zkoumat polští vyšetřovatelé, zveřejněna by mohla být až příští rok.

V Moskvě dnes představitel polské vlády u ruské vyšetřovací komise Edmund Klich převzal diplomatickou aktovku, v níž je důležitá technická zpráva o nehodě u Smolensku. Tu teď Klich odveze do Polska, kde ji předá polskému ministrovi vnitra Jerzymu Millerovi. 

Ruská technická zpráva „obsahuje výsledky vyšetřování o okolnostech havárie letounu“, uvedl mezivládní výbor. Klich obdržel také zprávu o prověrce zařízení letounu TU-154M, které havarovalo. Polsko teď má 60 dnů na to, aby obsah zprávy podrobně prostudovalo a případně k němu připojilo komentář.

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Příčina tragické nehody, při níž zahynuli významní představitelé Polska včetně prezidenta, když letěli na výročí maskaru 22 tisíc Poláků do Katyně, stále není objasněna.   

Vyšetřování se táhne už od dubna, kdy k nehodě došlo. Poláci mají přitom k dispozici jen málo informací o tom, jak k tragédii na ruském území došlo. Rusové Varšavě předali pouze záznamy z černých skříněk, s dalšími dokumenty otáleli. V srpnu proto polský premiér Donald Tusk požádal Moskvu o „vysvětlení“ zpoždění v předání dokumentů týkajících se příčin neštěstí.