V pašeráckém tunelu se našlo 30 tun marihuany

Mexiko - Američané objevili u hranice s Mexikem tunel, kterým pašeráci do Spojených států pronášeli drogy. Víc než půl kilometru dlouhá podzemní chodba je vybavená kolejnicí a osvětlením. Uvnitř policie našla až 30 tun marihuany. Nejdelší podobný tunel, který kdy policisté našli, byl dlouhý 731 metrů a vedl, stejně jako tenhle, z mexické Tichuany. U Acapulka navíc policie nalezla hromadný hrob nejméně s 18 těly, zřejmě jde o oběti drogové války.

Americká policie si připsala ve válce s drogovou mafií na hranicích s Mexikem velký úspěch. Zadržela jednu z největších zásilek marihuany do Spojených států a navíc objevila tajný pašerácký tunel. 

Dálniční hlídka zastavila asi 100 kilometrů od San Diega kamion, ve kterém našli policisté deset tun marihuany. Ve skladišti, odkud kamion vyjel, pak našli dalších deset tun drogy, objevili tu navíc také pašerácký tunel, který vedl do Mexika. 

Tunel byl přes půl kilometru dlouhý. Uvnitř bylo elektrické osvětlení a koleje pro přepravu drogových zásilek. V tunelu zajistili policisté další balíčky marihuany, které už byly připraveny k prodeji. 

Za poslední čtyři roky objevili američtí policisté 75 podzemních tunelů určených k přepravě drog z Mexika do USA. Mnoho z nich se podařilo najít ještě před jejich dokončením. 

V Mexiku i nadále pokračuje boj s drogovou mafií. Policie objevila hromadný hrob s nejméně 18 těly nedaleko Acapulka. Policie ještě nepotvrdila totožnost obětí, je však pravděpodobné, že těla nalezená v jámě patří skupině 20 lidí unesených 30. září během jejich návštěvy města Acapulco.

Zabavená marihuana
Zdroj: ČT24