OBRAZEM: Sopka Merapi zabila už 120 lidí

Jakarta - Na 120 již stoupl počet obětí výbuchů indonéské sopky Merapi. Zatím poslední erupce v noci na dnešek připravila o život 77 lidí a přes 156 dalších muselo být s popáleninami hospitalizováno. Lidé, jejichž těla byla nalezena před domky nebo na ulicích, zřejmě zemřeli při útěku na otravu sirnými plyny. Živel zasáhl místní obec Bronggang vzdálenou 15 kilometrů od kráteru. Podle místních záchranářů je stav mnoha zraněných kritický.

Sopečný popel stoupá z kráteru do výšky šesti kilometrů a vytváří oblak dlouhý 250 kilometrů. Po dnešní silné erupci k úpatí hory stéká proud vroucí lávy o teplotě až 750 stupňů. Horké plyny zapalovaly domky a přinutily obyvatele k urychlené evakuaci.

Ze svahů sopky po erupci prchaly na motocyklech a korbách nákladních aut vyděšené rodiny vesničanů se skrovným majetkem. Někteří z nich se ale do nebezpečných míst vracejí, aby nakrmili dobytek, který ve svých obydlích museli zanechat.

Kromě stoupající bilance mrtvých roste i počet zraněných, kterých je registrováno kolem 150. Zranění byli přenášeni na nosítkách; horký popel jim k tělu doslova přiškvařil oblečení, přikrývky, dokonce i matrace.

V některých oblastech zemi pokryla až pěticentimetrová vrstva sopečného popela. Letiště v nedalekém městě Yogyakarta muselo být uzavřeno, protože vrstva popela zcela zakryla rozjezdové dráhy.

Indonéské úřady po nové erupci rozšířily evakuační zónu z 15 na 20 kilometrů. Z dostupných informací není zřejmé, proč vesnice nebyla už dříve evakuována. Úřady z oblasti vystěhovaly už přes 75 000 lidí, mnohé násilím. Než se vulkán uklidní, mají žít v provizorních přístřešcích.

Nemocnice v okolních městech jsou přeplněné zraněnými, většina z nich utrpěla těžké popáleniny. Navzdory tvrzení vulkanologů, že předchozí erupce tlak uvnitř sopky zmírní, se síla výbuchů podle místních lidí zvyšuje. „Nevíme, co si o tom máme myslet,“ řekl jeden z indonéských vědců.

Obyvatelé Indonésie se kromě zuřícího vulkánu musí vyrovnávat ještě s další katastrofou - tsunami. To zemi zasáhlo minulý týden. Ničivé vlny byly vyvolány zemětřesením o síle 7,7 stupně a vynutily si nejméně 449 obětí. Stovky dalších lidí byly zraněny.