Muži umírají dřív hlavně kvůli kouření

Londýn - Kouření je důvodem, proč muži umírají dřív než ženy. Tvrdí to nejnovější průzkum. Podle Světové zdravotnické organizace se nemoci spojené s kouřením podílejí na rozdílu v úmrtnosti mezi pohlavími ze 60 procent. Vědci ale zároveň upozorňují, že rozdíl ve věku, kdy ženy a muži umírají, se zmenšuje.

Je statisticky dokázáno, že průměrně ženy umírají ve vyšším věku než muži. Vědci dosud tvrdili, že důvodem je jednoduchá biologie a také to, že ženy chodí častěji a pravidelněji k lékaři.

Nový průzkum teď ale odhalil další důvod, proč muži umírají dřív. Může za to prý hlavně kouření. Nemoci spojené s kouřením se ze 60 procent podílejí na tom, že muži umírají v nižším věku než ženy. Nejvýraznější je tento trend podle vědců hlavně na Ukrajině a v Litvě. Lékař Gerry McCartney, který byl zapojen do mezinárodního výzkumu, říká: „Tahle studie ukázala, že nejde jednoduše jen o biologické rozdíly mezi muži a ženami.“ 

Kouření zabíjí muže dřív (zdroj: ČT24)

Odborníci dodávají, že kouření je spojené i s dalšími sociálními faktory, které mají vliv na zdraví jedince, jako například deprivace. 

Lékaři proto doporučují kuřákům se zlozvykem co nejdřív skoncovat. „Nikdy není pozdě přestat s kouřením. Je proto důležité, abychom podpořili služby, které pomáhají lidem skončit s tímto zlozvykem, a samozřejmě také podporovat to, aby lidé vůbec kouřit nezačali,“ myslí si sestra na kardiologii Natasha Stewart.