Protesty v Tunisu neustávají

Tunis - Protesty v Tunisu za změnu politického režimu nadále nabírají na síle. Přidávají se k nim další lidé i z tuniského venkova. Přechod na stranu revoluce oficiálně oznámila armáda. Spojené státy do Tuniska vysílají svého zmocněnce.  Vedení tuniské armády dnes slíbilo, že bude chránit zájmy demonstrantů, varovalo ale před sesazením přechodné vlády, které by přineslo nebezpečné politické vakuum.

Tuniská revoluce mladých získala důležitého spojence – armádu. Ta vyjádřila demonstrantům sympatie, varovala ale zároveň před politickým vakuem, které může někdo zneužít k obnově diktatury. „Naše revoluce je vaše revoluce. Revoluce mladých může být ztracena a zneužita. Armáda bude tuto revoluci bránit,“ prohlásil dnes náčelník generálního štábu tuniské armády Rašíd Ammar.

Do hlavního města přicházejí podpořit politické a společenské změny další a další lidé z celé země. Dopoledne policie zasáhla slzným plynem u sídla premiéra, ale drtivá většina shromáždění je poklidných.

Tuniská revoluce nabírá na síle (zdroj: ČT24)

Do země přiletěl americký náměstek ministryně zahraničí pro Blízký východ Jeff Feltman. „Přijeli jsme podpořit to, co sami Tunisané udělali pro svou vlast. Podpořit aspirace Tunisanů na důvěryhodné demokratické volby v nadcházejícím období,“ řekl dnes v Tunisu. Spojené státy revoluci podporují, zrušily platnost diplomatických víz představitelů bývalého režimu.

Tuniské pláže, hotely a restaurace mezitím už přes týden zejí prázdnotou. Turisté, které cestovní agentury evakuovaly v době největších bouří, se zatím nevrátili. Hoteliéři proto čekají, modlí se, a udržují pokoje a restaurace otevřené - připravené pro nové hosty.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24