Policie odhalila atentátníka z Domodědova

Moskva - Ruští vyšetřovatelé odhalili identitu muže, který pravděpodobně odpálil bombu na moskevském letiišti Domodědovo. K odpovědnosti za útok se přesto zatím nikdo oficiálně nepřihlásil. Při explozi zemřelo 35 lidí a zhruba 150 dalších bylo zraněno. Všechny oběti se už podařilo identifikovat. Ruská metropole a Moskevská oblast dnes drží smutek.

Ruské internetové servery informují, že se vyšetřovatelům podařilo na základě portrétu nalezené hlavy pachatele identifikovat. Měl by jím být 26letý Dagestánec Nazir Batyrov, který je na seznamu hledaných osob ruských tajných služeb. Batyrov byl členem organizace Kavkazký emirát v Dagestánu, což je hnutí islámských radikálů a separatistů usilujících o samostatný islámský stát na severním Kavkaze. Vyšetřovatelé stále pracují s verzí, že ho na letiště doprovázela žena, která bombu přinesla v zavazadle.

K útoku mělo dojít už na Silvestra

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

V dnešním tisku se objevila i verze, že útočník či skupina útočníků na Domodědovu byla součástí větší skupiny teroristů připravujících atentáty v Moskvě, a to i na Manéžním náměstí u Kremlu. Záměr však na konci loňského roku zhatil neúmyslný výbuch, když v domku u moskevského střeleckého klubu zemřela jedna z atentátnic při neopatrné manipulaci s výbušninou. Exloze na rušném náměstí během silvestrovských oslav mohla mít mnohem tragičtější následky než výbuch na Domodědovu. 

Padají první hlavy

Prezident Dmitrij Medvěděv dnes ohlásil změny na ministerstvu vnitra. „Podepsal jsem výnos o odstavení (Andreje) Alexejeva, šéfa řízení dopravy na ministerstvu vnitra, který zodpovídá za ústřední federální region,“ řekl podle ruské televize Medvěděv. „Ti, kdo nepracují, jak je třeba, budou potrestáni. Nechci slyšet od vedoucích představitelů dopravních společností, že nenesou odpovědnost, že odpovědná je policie,“ zdůraznil.

Podle agentury RIA Novosti nařídil vyhodit i několik vedoucích pracovníků letiště Domodědovo. Ministrovi vnitra Rašidu Nurgalijevovi pak uložil, aby pořádně „zatřásl“ celou dopravní milicí. „Pokud ti lidé nechápou, jak je třeba pracovat, najdeme jiné lidi,“ varoval Medvěděv.

Den smutku v Moskvě a přilehlé oblasti se projevuje především spuštěním vlajek na půl žerdi na úředních budovách. V chrámech, mešitách a synagogách se slouží zádušní bohoslužby; jedna se má konat i přímo na letišti. Tam lidé nadále kladou květiny k místu neštěstí. Televize a kulturní zařízení zrušily zábavné pořady.

Všechny oběti už mají jména

Dnes ráno byla dokončena identifikace všech obětí. Podle listu Kommersant však příbuzní dlouho marně pátrali po lidech, kteří zmizeli v den atentátu. „Hledám svého bratra,“ řekl Konstantin Zubrickij; nezvěstný sourozenec se měl na letišti setkat se známým a zbyl tam po něm automobil s osobními věcmi. Ale při objíždění klinik buď před ním strážci zavírali dveře, anebo připouštěli, že seznam pacientů není úplný. Bratrovo jméno se nakonec objevilo v předběžném seznamu obětí, který dnes ráno zveřejnilo ministerstvo pro mimořádné situace. V seznamu je 27 ruských občanů, dva Rakušané, dva Tádžikové, Němka, Uzbek, Ukrajinka a Brit.

Sama identifikace v márnici však podle listu probíhala citlivě, za pomoci psychologa, po předchozím pohovoru s vyšetřovatelem a po prohlídce fotografií. Až pak podle psycholožky Olgy Serebrovské „maximálně šetrně“ ukazovali pozůstalým samo tělo, a to nikoliv se všemi zraněními, ale jen část, „aby obrázek nepronásledoval člověka celý život“.

Americký velvyslanec John Beyrle klade květiny u místa výbuchu na letišti Domodědovo
Zdroj: ČTK/AP/Sergey Ponomarev