Pět měsíců od voleb poprvé zasedá afghánský parlament

Kábul - Afghánský prezident Hamíd Karzáí dnes zahájil zasedání nového parlamentu, který se sešel poprvé od zářijových voleb. Ustavující schůze se po měsíce odkládala kvůli stížnostem na podvody při hlasování. Stále se nicméně ozývají hlasy žádající anulování voleb.

Zahájení schůze je podle agentury AP jistým vítězstvím poslanců, jelikož Karzáí chtěl, aby bylo odloženo až na konec února. Zákonodárci ale pohrozili zahájením bez prezidenta. Karzáí zahájil schůzi přijetím kolektivní přísahy 249 poslanců na korán.

Slavnostnímu zasedání parlamentu, teprve druhého od pádu extremistického hnutí Taliban v roce 2001, byli přítomni zahraniční velvyslanci, šéf sil Severoatlantické aliance v Afghánistánu generál David Petraeus, ministři a další političtí činitelé země.

Řada poražených kandidátů, mezi nimiž jsou i vlivní stoupenci prezidenta Karzáího, nepřestávají požadovat anulaci výsledků, jež vyhlásila nezávislá volební komise. Podle nich parlament nemá zahajovat práci, dokud nebude uzavřeno veškeré vyšetřování.

Policie hned od rána kvůli bezpečnosti uzavřela silnice v okruhu více než jeden kilometr od budovy parlamentu v hlavním městě Kábulu. Policisté v hojném počtu obklíčili i auditorium při příchodu poslanců, z nichž někteří byli oblečeni v tradičních afghánských hábitech, další se dostavili v oblecích s kravatou.

Taliban v dnešním prohlášení uvedl, že zahajovací schůze parlamentu pro povstalce nemá žádný význam. A politické drama kolem první schůze má prý za cíl zmást afghánský lid. „Je to součást téhle loutkové vlády (řízené) Američany,“ řekl mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid.

Volby v Afghánistánu
Zdroj: AP Photo/Saurabh Das/ČTK