Mubarak chce zůstat do voleb, demonstranti mu dali čas do pátku

Káhira – Egyptský prezident Husní Mubarak prohlásil, že nebude kandidovat v podzimních volbách. Do té doby chce ale u moci zůstat. Informovala o tom televize Al-Arabíja. Demonstranti, kterých se v ulicích Káhiry sešlo čtvrt milionu, ale mají jasno - žádají okamžitý prezidentův odchod. Dali mu dokonce ultimátum, že by měl rezignovat do pátku. Začíná se spekulovat o tom, kdo vlastně po Mubarakovi převezme vládu. Předák egyptské opozice Muhammad Baradej naznačil, že by se moci mohl ujmout nově jmenovaný viceprezident Umar Sulajmán nebo tříčlenná rada, ve které by zasedl jeden zástupce armády a dva civilisté.

Jedno je ale podle Baradeje jasné – Mubarak musí odejít. „Doufám, že Mubarak odejde a dá lidu šanci. Neočekávám, že chce další krev,“ řekl v rozhovoru pro televizi Al-Arabíja. Jeden z protestujících to pak okomentoval: „Nepřijmeme od něho nic jiného, než že sedne do letadla a odletí z Egypta.“ Protestující dnes proto dali prezidentovi lhůtu, dokdy má vyklidit pozice. Měl by rezignovat do pátku, který demonstranti označili jako Den odchodu.

V odpoledním rozhovoru s velvyslanci USA a Británie pak Baradej nastínil, jak by si představoval další vývoj. Po Mubarakově odchodu by se podle něj mohl moci ujmout čerstvě jmenovaný viceprezident Umar Sulajmán nebo tříčlenná rada. V ní by zasedl zástupce armády a dva civilisté. Jejich úkolem by pak bylo rozpustit parlament a uspořádat nové parlamentní i prezidentské volby.

Dnes se v Káhiře uskutečnil dosud největší protivládní protest. Demonstranti dorazili do centra Káhiry v počtu mnoha set tisíc, evidentně povzbuzeni prohlášením armády, že proti lidem nepoužije sílu. Počet účastníků se odhaduje na 200 až 250 tisíc.

„Toto je má země. Tady jsem žil a bojoval“

Egyptský prezident Mubarak chce prý zbývající měsíce ve funkci strávit nerušenou přípravou na předání moci. Svůj krok zdůvodnil potřebou přednostně zajistit stabilitu a bezpečnost země a jejích občanů.

„Mojí hlavní prioritou je obnovit v naší zemi pokoj a pořádek, zajistit pokojné předání vedení a zajistit, aby odpovědnost převzal ten, jehož si egyptský lid vybere v příštích volbách, ať už to bude kdokoli. Já se znovu ucházet o zvolení nechystám,“ prohlásil Mubarak. Hlava státu rovněž slíbila řady reforem, a to včetně soudnictví v zájmu boje proti korupci.

„Husní Mubarak, jenž k vám dnes hovoří, je hrdý na to, čeho dosáhl během let služby Egyptu a jeho lidu,“ prohlásil prezident v televizním vystoupení. „Toto je má země. Tady jsem žil, bojoval jsem a bránil jsem její území, suverenitu a zájmy, a zemřu na její půdě,“ uvedl Mubarak.

Dlouholetý egyptský diplomat a nyní hlavní tvář opozice Muhammad Baradej se domnívá, že Mubarak nevyšel požadavkům demonstrantů dostatečně vstříc. Jeho kroky označil za „trik“, jak zůstat u moci. Baradej naznačil, že by mohl kandidovat v příštích prezidentských volbách, ale zdůraznil, že to nyní není jeho hlavní cíl. Upřednostňoval by prý, kdyby Mubarak okamžitě odstoupil a předal moc přechodné vládě, která by zemi spravovala do voleb.

Obama: Mubarak pochopil, že nastal čas změn

Americký prezident Barack Obama v návaznosti na předchozí půlhodinový rozhovor se svým egyptským protějškem prohlásil, že Husní Mubarak uznává nutnost změn. Obama však egyptského prezidenta nevyzval, aby vyslechl apely lidu požadující jeho okamžitý odchod. Podle amerického státníka musí okamžitě začít pokojná transformace zahrnující opoziční strany. Zdůraznil, že přeměna musí vyústit ve svobodné a spravedlivé volby.

Šéf Bílého domu rovněž vyjádřil radost nad faktem, že egyptská armáda odmítla použít násilí proti demonstracím, které vedou k politickým změnám v zemi. Americký prezident se rovněž obrátil na mladé Egypťany. „Slyšíme vaše hlasy,“ ujistil je.