Útočník na karikaturistu čeká na trest

Aarhus (Dánsko) - Z pokusu o teroristický čin a vraždu dnes byl u soudu v Dánsku usvědčen Somálec, jenž loni na Nový rok zaútočil na dánského karikaturistu Kurta Westergaarda. Trest pro muže, jemuž hrozí doživotní vězení, by měl soud oznámit v pátek. Prokuratura navrhla dvanáctiletý trest. „Jsem starý, mírumilovný muž a nejsem pomstychtivý, ale jsem velmi spokojen,“ komentoval dnešní verdikt Westergaard.

Soud v Aarhusu konstatoval, že Somálec Mohamed Geele je vinen z pokusů šířit teror a zavraždit Westergaarda. „Soud se domnívá, že pokus o vraždu Kurta Westergaarda v jeho domě 1. ledna 2010, muže zosobňujícího aféru kolem karikatur Mohameda, by měl být posuzován jako pokus ve značné míře vystrašit obyvatelstvo a destabilizovat struktury společnosti,“ prohlásila soudkyně Ingrid Thorsboeová.

V roce 2005 Westergaard nakreslil pro noviny Jyllands-Posten karikaturu proroka Mohameda s turbanem ve tvaru bomby. Byla jednou ze dvanácti kreseb na toto téma, které list otiskl. To vyvolalo hněv muslimů v Dánsku i v zahraničí. Radikální islamisté dokonce vypsali na Westergaardovu hlavu odměnu jeden milion dolarů.

Nyní devětadvacetiletý muž se do domu karikaturisty ve Viby poblíž Aarhusu vloupal ozbrojen sekyrou a nožem. Křičel, že chce Westergaarda zabít za to, že urazil proroka muslimů. Pětasedmdesátiletý kreslíř se před útočníkem ukryl ve speciálně zabezpečené místnosti. Doma byl i se svou pětiletou vnučkou. Útočníka zastavila až střelba policie přivolané mobilním telefonem.

Karikatura z pera Kurta Westergaarda
Zdroj: ČT24