Konflikt na hranici Thajska a Kambodži má další 4 mrtvé

Bangkok - Dlouholetý spor o hranici mezi Thajskem a Kambodžou se v pátek a dnes vyhrotil přestřelkami mezi vojáky obou států. Nejméně čtyři vojáci i civilisté na obou stranách byli zabiti, další osoby byly zraněny. Oba státy dnes podle zahraničních agentur uzavřely dohodu o příměří. Thajsko a Kambodža se přou o území o rozloze necelých pět kilometrů čtverečních kolem 900 let starého chrámu Preah Vihear.

V pátek si podle agentury Reuters intenzivní dvouhodinová přestřelka vyžádala životy tří Kambodžanů včetně dvou vojáků a jednoho thajského vesničana. Mluvčí obou armád však dnes uvedli, že obě strany po střetech dospěly k příměří. Podle nejmenovaného kambodžského generála je však situace nadále napjatá. Zhruba půlhodinová přestřelka se odehrála ještě dnes brzy ráno.

Chrám Preah Vihear přiřkl Mezinárodní soudní dvůr v roce 1962 Kambodži. Hranice areálu o rozloze 4,6 kilometru čtverečních však nikdy nebyla přesně vytyčena. Když Kambodža v roce 2008 podala přihlášku o zapsání památky na seznam UNESCO, spor znovu nabyl na intenzitě. Nynější potyčky údajně byly nejvážnější od dubna roku 2009.

Vojáci u chrámu Preah Vihear, o nějž vedou spor Thajsko s Kambodžou
Zdroj: ČT24