Otec střelce z Winnendenu dostal podmínku

Berlín – Podmínečný trest 21 měsíců dnes dostal u německého soudu otec střelce z Winnendenu, který v březnu roku 2009 zabil 15 lidí a pak se sám zastřelil. Otec mladíka dostal trest za to, že dostatečně nezabezpečil zbraň, se kterou pak jeho 17letý syn zaútočil v bývalé škole. Soud tak uznal dvaapadesátiletého Jörga Kretschmera vinného z vícenásobného zabití, zranění z nedbalosti a porušení zákona o držení zbraní.

„Pravděpodobně se odvoláme,“ řekl po rozsudku Kretschmerův advokát Hubert Gorka.

Zbraň, se kterou sedmnáctiletý Tim zabil 15 lidí a pak i sebe, patřila jeho otci. Ten ji měl nezamčenou v ložnici, mladík si tak bez problémů mohl zbraň vzít. Odsouzený dvaapadesátiletý Jörg Kretschmer se během procesu za činy svého syna omluvil, vyjádřil také lítost, že zbraň dostatečně nezajistil. 

Předsedající soudce tvrdí, že Kretschmer dobře věděl o vraždících fantaziích svého syna. Rok před masakrem byl Tim u psychiatra, kterému prý řekl, že nenávidí celý svět a představuje si, jak pozabíjí celé lidstvo. „Za těchto okolností měl obžalovaný svého syna držet dál od střelných zbraní,“ uvedl soudce. Otec, vášnivý střelec, ale místo toho vzal syna do střeleckého klubu. Doma navíc nechal povalovat po domě náboje.  

Obžaloba žádala kvůli tomu pro otce střelce dvouletý podmíněný trest. Stuttgartský soud návrhu vyhověl. Rodiny obětí, které v procesu trvajícím od loňského září vystupovaly jako vedlejší žalobci, žádaly naopak nepodmíněný trest vězení. Verdikt podle nich měl působit jako zřetelné varování pro všechny, kteří lehkovážně nakládají se zbraněmi.

Vydáno pod