Opoziční vůdce Muhammad Baradej žádá egyptskou armádu o zásah

Káhira/Paříž/Londýn – Po čtvrtečním projevu egyptského prezidenta Husního Mubaraka dnes v první reakci vyzval jeden z hlavních vůdců egyptské opozice Muhammad Baradej armádu, aby zemi spasila. „Egypt bude explodovat. Armáda musí okamžitě zemi zachránit,“ napsal Baradej v sociální síti Twitter. Reagovali také francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který varoval před „náboženskou diktaturou“ a ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová. Dnes se tak v Egyptě čekají asi nejmasivnější protesty od jejich propuknutí.

Mubarak ve čtvrtek večer v televizním projevu oznámil, že předává pravomoci hlavy státu viceprezidentovi Umaru Sulajmánovi. Oproti všeobecnému očekávání ale z prezidentského úřadu neodstoupil a prohlásil, že chce zemi pokojně přivést k zářijovým prezidentským volbám. Jeho projev na centrálním káhirském náměstí Tahrír vyvolal bouřlivý nesouhlas statisíců demonstrantů. Organizátoři nepokojů tak na dnešek připravují další velkou demonstraci. Armáda, která nyní podle některých náznaků převzala faktickou kontrolu nad situací v zemi, Mubarakův projev zatím nijak nekomentovala.

Americký prezident Barack Obama v reakci na Mubarakův projev prohlásil, že egyptská vláda má „důvěryhodnou, konkrétní a jednoznačnou“ cestu k demokracii teprve před sebou. „Egyptskému lidu bylo řečeno, že země je v přechodném období, ale dosud není jasné, že by šlo o okamžitý, smysluplný a dostatečný přechod,“ řekl prezident. Obama zároveň vyzval egyptskou vládu, aby se zdržela veškerého násilí.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy po Mubarakově projevu varoval, že Egypt by se mohl v důsledku nynějších nepokojů stát „náboženskou diktaturou“. Za „nevyhnutelné“ označil předání moci z rukou nynějšího prezidenta a řekl, že Egypt snad „najde cestu k demokracii a nikoli k další formě diktatury“. Podle Sarkozyho je morální odpovědností západních států pomoci Egyptu a Tunisku, aby se vyhnuly systému, jež může být horší než stav před demonstracemi.

Rezolutně se k vývoji situace v Egyptě vyjádřila ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová. „Čas ke změnám v Egyptě nastal,“ řekla po Mubarakově televizním projevu. Dodala, že Mubarak dosud neotevřel cestu k rychlým a hlubokým reformám. Evropa tak bude podle Ashtonové stále věnovat velkou pozornost způsobu, jakým budou Egypťané reagovat na vývoj situace v příštích hodinách a dnech.

Podle britského ministra zahraničí Williama Haguea prozatím není úplně jasné, které pravomoci Mubarak viceprezidentu Sulajmánovi předal. Británie je podle něj v každém případě rozhodnuta podpořit pokojné a mírové předání moci.