Policie zbila slepého disidenta

Peking – Čínská policie brutálně zbila jednoho z nejznámějších disidentů, nevidomého právníka Čchena Kchuan-čchena. Tvrdí to organizace na ochranu lidských práv. Úředníky rozlítilo video, ve kterém veřejně popsal disident podmínky domácího vězení. Podobných případů jsou podle mezinárodních organizací v Číně stovky.

Slepý čínský aktivista bojující za dodržování lidských práv poprvé od doby, co byl loni po letech propuštěn z vězení, veřejně promluvil. Ve videonahrávce říká, že dál zůstává vězněm, protože úřady ho nepřetržitě sledují. 

Na videu, které vydala organizace ChinaAid, si Čchen i s manželkou stěžují, že jsou neustále pod dohledem kamer. Ty úřady rozmístily všude kolem jejich domu, kamery jsou dokonce prý po celé vesnici, aby byl disident neustále pod dohledem. „Nemohl jsem se z domu ani hnout,“ říká Čchen.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Disidentův dům hlídá celkem 22 policistů. „Jsou velmi brutální. Přestože vědí, že manžel má teď zdravotní problémy, drží nás tu odříznuté od světa a neumožní mu navštívit lékaře. Nenechají nás dokonce ani nakoupit si venku jídlo. Za takových podmínek se dá jen stěží přežít,“ říká disidentova manželka Jüan Wej-ťing. 

Čchen je na podobný přístup zvyklý. I jeho proces, ve kterém byl souzen za podněcování k nepokojům, probíhal za zavřenými dveřmi. Mlčet ale nehodlá, i když ví, že se vystavuje riziku. „Musíme překonat strach a upozornit na hanebnost jejich činů. To, co dělají, je protiprávní, nelegitimní, nelidské a nemorální a porušuje to veškeré mezinárodní úmluvy,“ tvrdí Čchen Kuang-čcheng.

Podobnou zkušenost mají i další čínští disidenti. Poté, co loni v říjnu spoluautor Charty 2008 Liou Siao-po získal Nobelovu cenu míru, je jich většina v domácím vězení.

Čchen upoutal pozornost domácí i světové veřejnosti v roce 2005, když obvinil čínský režim, že nutí ženy k interrupcím i v pokročilém stadiu těhotenství kvůli politice jednoho dítěte.

Čchen Kuang-čcheng
Zdroj: ČT24
Vydáno pod