Lavrova čekají v Británii horké chvilky

Londýn – Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov míří na oficiální návštěvu Británie. Během dvoudenního pobytu v Británii se bude snažit zlepšit vztahy napjaté po sérii skandálů. Navzdory těmto problémům obě země spolupracují v ekonomice a nedávno podepsaly významnou dohodu v oblasti ropy. Lavrov se setká s premiérem Davidem Cameronem a se svým protějškem Williamem Haguem a bude mít projev před studenty.

Britská ropná společnosti BP podepsala s největším ruským producentem ropy, firmou Rosněfť, historickou dohodu o společném výzkumu a těžbě v nalezištích v oblastech ruské Arktidy, které byly dosud výhradní doménou ruských těžařů.

Rusko-britské vztahy zatěžuje několik diplomatických skandálů. Moskva a Londýn se však chtějí pokusit překonat neshody a podpořit dialog. „Obě strany chápou, že přetrvávající problémy nesmějí zabránit postupnému posilování dialogu,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Vztahy obou zemí především zastínil skandál spojený s otravou bývalého ruského agenta kritického ke Kremlu Alexandra Litviněnka. Londýn se od té doby na Moskvě marně domáhá vydání bývalého agenta ruské tajné policie Andreje Lugového, který je v případu hlavním podezřelým. Rusové zase Britům vytýkají, že udělili politický azyl odpůrci Kremlu, miliardáři Borisi Berezovskému a čečenskému exilovému vůdci Achmedu Zakajevovi.

Další ruská špionka?

Dalším problémem britsko-ruských vztahů je Katja Zatuliveterová. Pětadvacetiletá dívka pracovala jako asistentka v parlamentní komisi pro obranu. V prosinci byla zadržena kvůli podezření ze špionáže a nyní se očekává její deportace z Británie.

Po vzoru další ruské špionky Anny Chapmanové, která byla loni deportována z USA, se chce vrhnout na kariéru v médiích. Katja se uchází o práci v ruské zpravodajské stanici. „Máme zájem o to, aby pro nás Katja pracovala,“ říká vedoucí státem vlastněného kanálu RT.

Rusko odmítlo britské obvinění ze špionáže jako „paranoidní špionskou mánii“. Ruský charge d’affairs uvedl, že Katja byla zatčena na základě porušení imigračního zákona, přitom měla v Británii vyřízen legální pobyt.

Anna Chapmanová si po návratu do Ruska užívá pozornosti médií. Pózovala v prádle pro pánský časopis a vyskytovala se v blízkosti premiéra Putina. Minulý měsíc zahájila vysílání vlastní televizní show nazvané „Záhady světa s Annou Chapmanovou“.