Svoboda je víc než byznys, tvrdí Havel na konferenci o Barmě

Praha – V současné éře globalizace se lidé málo starají o skutečné postavení člověka v různých částech světa, řekl bývalý prezident Václav Havel na mezinárodní konferenci o situaci v Barmě, která se koná v Praze v Černínském paláci. Podle Havla lidé upřednostňují hospodářské zájmy před lidskými svobodami a základními právy. Snahy o demokratizaci Barmy podpořil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. ČR podle něj bude dále apelovat na dodržování lidských práv v této asijské zemi a chce přispět k tomu, aby jasný postoj k situaci v Barmě zaujala i Evropská unie.

„Zatím proces ekonomické integrace není doprovázen dostatečnou integrací ve věci lidských svobod a základních lidských práv. Zdá se mi, že stále ještě jsme schopni nadřazovat zájmy hospodářské, účelové, technické věci lidských práv,“ řekl Havel. Stejně jako Schwarzenberg připomněl, že nedávné události v arabském světě ukazují, že touha po svobodě a demokracii je univerzální.

Na mezinárodní konferenci o situaci v Barmě se dnes v Černínském paláci sešli čeští politici, zástupci EU a nevládních organizací. Představitelé barmské opozice se v Česku těší podpoře, tamní oficiální režim je naopak terčem kritiky.

Tisková konference Václava Havla a Karla Schwarzenberga (zdroj: ČT24)

Loni v listopadu se v Barmě konaly po dvaceti letech parlamentní volby. Vojenská junta, která v Barmě vládne od roku 1962, měla průběh voleb plně pod kontrolou. Podle mnoha hlasů nebyly volby demokratické. Předchozí volby se uskutečnily v roce 1990 a s výrazným náskokem je vyhrála Národní liga pro demokracii (NLD), vedená disidentkou Do Aun Schan Su Ťij, nositelkou Nobelovy ceny za mír. Junta jí ale odmítla předat moc a politička nakonec z posledních dvou desítek let 15 strávila v internaci.