USA vybraly nástupce zesnulého Holbrookea

Washington - Bývalý náměstek ministra zahraničí Marc Grossman by se měl stát novým zvláštním vyslancem USA pro Afghánistán a Pákistán. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová ho do funkce uvolněné po loňském úmrtí Richarda Holbrookea zřejmě jmenuje v pátek, uvedl s odvoláním na diplomatické zdroje deník The Washington Post. Někdejší americký velvyslanec v Turecku nyní zastává post viceprezidenta konzultantské společnosti Cohen Group, která mimo jiné radila klientům orientujícím se na afghánsko-pákistánský region, to by však Grossmanově jmenování bránit nemělo.

Grossman přebere úřad v kritické době. Z Afghánistánu chtějí Spojené státy začít v létě stahovat vojáky a chtějí zde hledat politické řešení konfliktu s radikálním hnutím Tálibán. Vztahy USA s Pákistánem se zase výrazně zhoršily kvůli zadržení Američana s diplomatickým pasem, který zastřelil dva Pákistánce. Americká administrativa kvůli sporu omezila diplomatické kontakty s Islámábádem a zástupci Kongresu pohrozili, že USA přestanou zemi materiálně a finančně podporovat.

Podle diplomatických zdrojů by měl Grossman po nástupu do úřadu úzce spolupracovat s Frankem Ruggierem, který sloužil jako Holbrookeův zástupce a po vyslancově smrti byl dočasně pověřen jeho agendou. Očekává se, že Ruggiero se bude soustředit především na jednání mezi afghánskou vládou a povstalci. Na nově jmenovaného velvyslance tak zbude prosazování americké strategie u zahraničních vlád, jež se v Afghánistánu angažují, a komunikace s Kongresem.Ten má na angažmá Spojených států značný vliv, schvaluje totiž peníze, které na zahraniční mise směřují.

Holbrooke zemřel loni v prosinci poté, co byl hospitalizován kvůli trhlině v srdeční tepně. Lékaři ho operovali, ale nedokázali ho zachránit. Poslední diplomatova slova před uvedením do narkózy, z níž už se neprobudil, údajně byla: „Tu válku v Afghánistánu musíte zastavit.“

Americký velvyslanec v Afghánistánu Richard Holbrook
Zdroj: ČT24/trendpk.com