Devínský masakr znovu ožil na plátně

Bratislava – Do slovenských kin přichází snímek Devínský masakr. Jde o zčásti hraný dokument, který připomíná tragédii na bratislavském sídlišti Devínská Nová Ves. Před necelým půlrokem tam sportovní střelec Ľubomír Harman kvůli dlouhodobým neshodám zabil sedm sousedů a nakonec i sebe. Autoři tvrdí, že filmem chtěli šokovat, hlubší analýzu případu ale snímek nepřináší. Více než hodinový film má dnes premiéru v 11 slovenských městech.

Autoři snímek natočili za dva měsíce a je plný brutálních scén. Obvinění z hyenismu a povrchnosti ale odmítají. „My jsme ani nechtěli dělat investigativní film, který by odhaloval nějaké úžasné nevyřčené tajemství, je to takové memento,“ vysvětluje spolurežisér filmu Gejza Dezorz.

Výpovědi svědků tvoří asi dvě třetiny filmu, zbytek jsou hrané scény. Tvůrci dokumentu přinášejí výpovědi lidí z domu, kde se jedna z největších tragédií svého druhu v historii země stala, Harmanových známých, příbuzných obětí, obyvatel Devínské Nové Vsi, ministra vnitra a policistů, ale ne střelcovy rodiny. Jejich názory prý nejlépe vystihl Daniel Liška, předseda střeleckého klubu, jehož členem byl dlouhá léta také Harman. Podle něj k tragédii došlo, protože Harmana příbuzní jeho sousedů psychicky týrali a tropili si z něj posměšky. „Nejdřív šlo o odvetu za neustálé terorizování a ponižování Ľubovy lidské důstojnosti,“ tvrdil.

Zběsilou střelbu samopalem v bratislavské městské části Devínská Nová Ves spustil nezaměstnaný 48letý Ľubomír Harman koncem loňského srpna. Jeho útok směroval zejména na sousední rodinu: zastřelil šest jejích členů. Jednu ženu pak zabil při střelbě na veřejném prostranství. Další lidé utrpěli při útoku zranění, mezi nimi také jeden Čech. Během policejního zásahu spáchal Harman sebevraždu. Podle policie však již byl v té době smrtelně zraněn policejní střelou.

Střelce vesměs všichni popsali jako introverta, avšak kamarádského a vstřícného člověka. Lidé si nestěžovali ani na členy vyvražděné rodiny, problémy prý byly spíš s jejich příbuznými, kteří v městské části neměli nejlepší pověst. To byl podle Dezorze také důvod, proč se mnoho obyvatel Devínské Nové Vsi nechtělo na kameru vyjádřit.

Trauma lidí z Devínské Nové Vsi je příliš čerstvé, film se proto točil na jiném bratislavském sídlišti. Zahráli si v něm i bezdomovci, především ale amatérští herci. Hlavní postavu ztvárnil také amatér Pavel Vrabec, s postavou Harmana se ale vyrovnával těžko. „Já jsem extrovert, on byl introvert. Já jsem veselý člověk, jsem pacifista, nesnáším zbraně, takže o to obtížněji se mi ta role hrála,“ vysvětluje Vrabec.

Film má i závěrečnou pointu: Hlavním Harmanovým cílem byl údajně jiný člen vyvražděné rodiny, toho ale nakonec nedostal a neobjeví se ani ve filmu. „Nejsou to potvrzená fakta, jelikož jsme neměli možnost pracovat s vyšetřovacím spisem,“ vysvětluje Dezorz. Policie případ stále neuzavřela, motiv tak zůstává v rovině dohadů.