Tři sluneční erupce pozemskou techniku nejspíše nezaskočí

Londýn - Vědci po celém světě pozorně sledují, jaké důsledky budou mít tři erupce na Slunci z posledních dní. Sluneční částice by měly zasáhnout geomagnetické pole Země dnes v noci nebo zítra. Na některých místech Země bude možné pozorovat polární záři. Erupce však nejspíš nebyly tak silné, aby ovlivnily fungování rozvodů vysokého napětí nebo telekomunikačních systémů a satelitů.

Polární záře může být k vidění jižněji, než je obvyklé, například i v severní části Velké Británie. „Ve vědecké komunitě převládá názor, že to není tak intenzivní, jak jsme se prve domnívali. Je však možné, že by to mohla být dostatečně velká erupce, aby byla vidět polární záře ve Velké Británii,“ uvedl odborník na geomagnetismus Alan Thomson. Podívanou pro Brity by tak mohlo zkazit jen počasí, předpovědi hlásí oblačno.

Americký Národní úřad pro oceánograffii a atmosféru (NOAA) uvedl, že tři koronální výtrysky hmoty byly na cestě v důsledku slunečních erupcí mezi 13. a 15. únorem. Zdroj všech tří erupcí, sluneční skvrna 1158, se v posledních dnech rychle zvětšila.

Sluneční erupce jsou způsobeny náhlým uvolněním magnetické energie v atmosféře Slunce. Jejich účinky mohou negativně ovlivnit moderní technologie na Zemi, například elektrické vedení, komunikační systémy a satelity, včetně satelitní navigace. Čínská státní média již hlásila určité narušení krátkovlnných rozhlasových vln v jižní části země.

Bouře prý nemá napáchat velké škody

V roce 1972 geomagnetická bouře vyřadila z provozu telefonní síť v americkém státě Illinois a v roce 1989 podobná událost způsobila výpadek elektřiny v kanadské provincii Quebec. Bez proudu tehdy zůstalo šest milionů lidí. „Záření, které bylo zaznamenáno v uplynulých dnech, bylo nižší než v podobných případech, které byly spojeny s technologickým poškozením elektrické sítě v Quebeku, a dokonce i ve velké magnetické bouři v roce 2003, která způsobila škody na satelitech na oběžné dráze,“ zdůraznil Thomson.