V Ugandě revoluce a la Egypt nebude

Kampala - Ugandský prezident Yoweri Museveni obhájil svou funkci na dalších 5 let. V pátečních volbách dostal přes 68 procent hlasů. Jeho hlavní rival výsledky označil za zfalšované. Vážné nedostatky v organizaci voleb kritizovali i mezinárodní pozorovatelé. Museveni je v úřadu už od roku 1986.

„Kategoricky odmítáme tyto výsledky voleb,“ prohlásil o víkendu prezidentův volební rival Kizha Besigye. Ten měl podle výsledků voleb získat jen asi čtvrtinu hlasů. Hlasování kritizují také mezinárodní pozorovatelé. Ti upozorňovali hlavně na mezery v organizaci voleb, podle nich mnoho voličů bylo připraveno o volební právo. 

Ústřední volební komise ale kritiku odmítá. Policie večer jasně varovala, že nebude tolerovat žádné pouliční protesty, ke kterým vyzval právě Besigye, když řekl, že země je zralá na „povstání a la Egypt“. 

Prezident ale tyto plány hned v zárodku uťal. „Tady nebude žádná revoluce podle egyptského vzoru,“ prohlásil Museveni. „Varuji všechny, kdo by měli v úmyslu mě zkoušet, že poznají sílu zákona a budou si za to moci sami,“ řekl také šéf policie Kale Kayihura.

Vydáno pod