Soud potvrdil trest smrti pro bombajského teroristu

Bombaj - Odvolací soud v indické Bombaji potvrdil trest smrti pro Pákistánce Mohammada Amira Kasaba, jediného z 10 atentátníků, který přežil útok na město v roce 2008. Soud tak potvrdil verdikt soudu nižší instance, který Kasaba loni v květnu usvědčil z několikanásobné vraždy, spiknutí a terorismu. Při útoku na několik cílů v Bombaji zemřelo v listopadu 2008 přes 170 lidí.

„Je to zločin obrovských rozměrů. Kasab nemilosrdně vraždil nevinné lidi. Prokázal krajní zvrácenost a nikdy neprojevil sebemenší lítost. Je hrozbou pro společnost,“ zdůvodnili rozhodnutí o zamítnutí odvolání Kasaba soudci.   

Kasab byl usvědčen z toho, že na bombajském hlavním vlakovém nádraží s komplicem zabil 58 lidí a 104 další zranil. Usvědčily ho záběry z kamer. Na nahrávkách je Kasab vidět s puškou AK-47 a tlumokem na zádech. 

Kasab je jediným z útočníků, který útoky v Bombaji přežil. Celkem tři dny trvalo, než policie teroristy zneškodnila. Útočníci napadli luxusní hotely a veřejná místa, jako například nádraží, kde se zdržuje mnoho lidí a mnoho cizinců. Při útocích zemřelo 170 lidí. Při zásahu policie bylo zabito i devět útočníků, Kasab jediný přežil a stanul před soudem. 

Za zločin dostal trest smrti, který se v Indii provádí oběšením. Kasab se může proti rozsudku ještě odvolat k nejvyššímu soudu a v případě neúspěchu má pak poslední možnost, a to požádat vládu o udělení milosti. 

K útokům v Bombaji se přihlásila organizace Dekánští mudžáhidové. Vyšetřovatelé však odhalili, že útočníci byli napojeni na pákistánskou islámskou teroristickou organizací Laškare tajjaba. Předpokládá se, že Kasab byl jejím členem.

Indická policie dnes zveřejnila jména mužů, kteří se podíleli na teroristických útocích v Bombaji.
Zdroj: ČT24