Únik ropy: To nejhorší Mexický záliv teprve čeká

Washington - Ropná katastrofa v Mexickém zálivu poškodí mořský ekosystém na celé roky a v prvním desetiletí to lidé možná ani nepostřehnou. Tvrdí to američtí vědci, kteří tak odmítají tvrzení společnosti BP, že se moře zotaví už v příštím roce. Z poškozeného vrtu se dostalo loni do vod Mexického zálivu na 800 milionů litrů. Společnosti BP se podařilo únik ropy zastavit až po čtyřech měsících.

Rybolov živí v poškozené oblasti tisíce lidí a další miliony krmí. Otázkou zůstává, jak to bude vypadat za deset let. Vědci z univerzity v Georgii předpokládají, že dopady ropné havárie začnou na ekosystém tvrdě doléhat až v nadcházejících letech. Na dně mexického zálivu vzali 250 vzorků a našli v nich usazenou ropu i uhynulé tvory. „Živočichové, kteří filtrují vodu nebo se pohybují na dně, místy zcela zmizeli. Nenašli jsme jediného sumýše a ti jsou normálně všude,“ popisuje Samantha Joyeová z univerzity v Georgii.

Drobní červi nebo korýši přitom nesou na bedrech celý ekosystém. U nich začíná potravní řetězec, který končí až na talíři.  Po havárii tankeru Exon Valdez trvalo několik let, než ji pocítili lovci sleďů. V Mexickém zálivu podle vědců hrozí totéž. Jen mikrobi požírající ropu se hladu bát nemusejí – z poškozeného vrtu jí vloni uniklo na 800 milionů litrů a mikrobi jich zatím zvládli rozložit sotva desetinu.

Výsledky výzkumu netěší rybáře ani těžařskou společnost BP. Ta počátkem února zveřejnila, že se záliv zotaví do konce příštího roku. A podle toho chce stanovit i odškodné lidem postiženým havárií. Mnohým to připadá jako špatný vtip. „Navržené odškodné závisí na velmi optimistických předpokladech ohledně vývoje hospodářství i životního prostředí,“ tvrdí floridská státní zástupkyně Pamela Bondiová.

Ropná plošina Deepwater Horizon explodovala loni 20. dubna. O tři dny později se zřítila do moře. Při výbuchu zemřelo 11 dělníků. Z vrtu začalo do moře unikat obrovské množství ropy. Ropa zničila asi 650 kilometrů pobřeží USA a způsobila škody větší než 50 miliard dolarů. Únik ropy zastavila BP 4. srpna, betonová ucpávka vrtu byla dokončena 18. září. Jde o nejhorší ropnou katastrofu v dějinách USA.

  • Ropná skvrna u amerického pobřeží autor: Gerald Herbert, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1684/168371.jpg
  • Ropná skvrna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1754/175311.jpg