Z nádrže Discovery se při startu utrhly kusy izolace

Mys Canaveral - Z palivové nádrže raketoplánu Discovery se při čtvrtečním startu utrhlo několik kusů pěnové izolace. Podle odborníků NASA však úlomky neohrozily stav vesmírné lodě. Posádka Discovery na oběžné dráze zkontroluje, zda nebyl poškozen tepelný štít, který bude raketoplán chránit při návratu na Zemi 7. března.

NASA při analýze záběrů ze startu raketoplánu zaznamenal několik úlomků, které se oddělily od vnější palivové nádrže. „Tři minuty a 51 vteřin po startu zde byl jeden dobře viditelný (úlomek). Nejspíš to byl utržený kus pěnové izolace velký 20 až 25 centimetrů,“ řekl serveru Space.com Bill Gerstenmaier z NASA. Podle něj ale úlomky odletěly od nádrže až v době, kdy byl raketoplán dost vysoko a nemohly na kosmické lodi způsobit škody.

Úlomek pěnové izolace v roce 2003 způsobil zkázu raketoplánu Columbia. Od vnější nádrže se tehdy 82 vteřin po startu oddělila část pěny, zasáhla křídlo raketoplánu a poškodila tepelný štít. Při sestupu do atmosféry se kvůli tomu Columbia žárem rozpadla a zahynulo všech sedm členů její posádky.

Vydáno pod