Argentinští tyrani se zodpovídají z brutálních únosů

Buenos Aires - V Argentině začal soud se dvěma bývalými vojenskými vůdci a šesti vysoce postavenými důstojníky z dob argentinské diktatury. Jorge Videla a Reynaldo Bignone jsou obvinění z únosů dětí politických vězňů v letech 1976-1983. Rodiče pozabíjeli a kojence pak dávali k adopci stoupencům režimu. Podle nevládních zdrojů bylo takových dětí přes 500. Do loňska našli jen pětinu z nich. Tribunál v Buenos Aires vyslechne 370 svědků a potrvá nejméně osm měsíců. Videla a Bignone už čelí trestům za zločiny proti lidskosti a porušování lidských práv.

Jde o první soudní proces tohoto druhu. Děti byly po narození odebírány matkám vězněným v v buenosaireské námořní škole (ESMA), kde argentinská diktatura zřídila největší tajné vězení. Matky podle přeživších svědků rodily s pouty na nohou a se zakrytými tvářemi. Své děti často ani neviděly.

Obžalováni jsou vedle bývalých diktátorů Videly a Bignoneho důstojníci Santiago Omar Riveros, Rubén Oscar Franco, Antonio Vanek, Jorge Luis Magnacco, Juan Antonio Azic a Jorge Acosta přezdívaný Tygr. Acosta byl šéfem bývalého kapitána argentinského námořnictva Alfreda Astize přezdívaného „Blonďatý anděl“, který je nyní souzen za únos a vraždu dvou francouzských jeptišek.

Všech osm obžalovaných se bude zodpovídat z 34 případů únosů a změn identity dětí do deseti let. Děti byly po porodu nejčastěji předávány vojákům nebo jejich příbuzným a matka byla hozena nahá a živá z vojenského letadla za plného letu do moře. Celkem bylo takto matkám odebráno na 500 dětí, většinou v námořní škole ESMA. Pouze stovka z nich dosud zjistila, kdo jsou. V ESMA bylo celkem vězněno a mučeno na pět tisíc lidí, z nichž přežila sotva stovka. Podle organizací na ochranu lidských práv bylo za argentinské diktatury celkem usmrceno na 30 tisíc lidí.