Nástupce iPadu je tady. Tenčí a se dvěmi kamerami

San Francisco - Americká společnost Apple dnes v San Francisku představila nástupce svého populárního tabletu iPad, plochého přenosného dotykového počítače. Novinka je mimo jiné tenčí a má dvě kamery. V Česku by měla být dostupná na konci března. Přístroj překvapivě uvedl šéf Applu Steve Jobs, který je kvůli blíže nespecifikovaným potížím od ledna na zdravotní dovolené. „Dělali jsme na tomto produktu nějaký pátek, a tak jsem si dnešek nenechal ujít,“ uvedl Jobs. Zaplněný sál šéfa firmy, který má mezi fanoušky značky kultovní postavení, přivítal potleskem. Jobs krátce poté označil rok 2010 rokem iPadu.

Nedlouho nato představil nástupce úspěšného tabletu. Jmenuje se iPad 2. Je o třetinu tenčí, má dvoujádrový procesor a až devětkrát rychlejší grafickou kartu. Kameru bude mít vepředu i vzadu. Přístroj je také lehčí a na rozdíl od původní verze se bude dodávat i v bílém provedení. Základní verze se ve Spojených státech bude stejně jako její předchůdce prodávat za 499 dolarů bez daně (zhruba 8800 korun). V USA bude nový iPad dostupný 11. března, 25. března se pak začne prodávat v 26 dalších zemích včetně Česka.

Apple si od nového iPadu hodně slibuje. Přístroje se loni od uvedení na trh v dubnu prodalo téměř 15 milionů kusů a představoval 17 procent tržeb společnosti. Letos by podle některých odhadů toto číslo mohlo přesáhnout 30 milionů.

Konkurence na trhu tabletů ale roste, zejména ze strany přístrojů s operačním systémem Android od Googlu. Přijetí novinky zákazníky bude klíčové proto, aby si na něm Apple udržel dosavadní silné postavení.

Telefonát Martina Léra (zdroj: ČT24)